Membrii University and College Union (UCU) vor ieși în stradă în 153 de universități din cauza salariilor, condițiilor și pensiilor, astăzi, mâine și miercurea viitoare.
Se așteaptă ca orele de curs să fie anulate, iar bibliotecile ar putea fi închise, greviștii refuzând să reprogrameze orele de lucru pierdute sau să ofere recuperare online, în timp ce se instalează pichete în toată țara.
Între timp, toate școlile din Scoția continentală vor fi închise, în timp ce mii de profesori își pichetează locurile de muncă, iar membrii Institutului de Educație din Scoția (EIS) cer un pachet salarial mai mare, existând avertismente că vor urma și alte greve.
Ministrul educației, Shirley-Anne Somerville, a avertizat că bugetul guvernului scoțian se află sub o "presiune extremă", iar creșterea de 10% solicitată este "inaccesibilă", după ce a fost făcută o ofertă de ultimă oră în încercarea de a evita greva.
Însă Andrea Bradley, secretarul general al sindicatului, a respins ultima propunere, în care personalul cel mai prost plătit primește o creștere de 6,85%, iar majoritatea o creștere de 5%, ca fiind 'pur și simplu o reîncălzire leneșă a ofertei pe care membrii noștri au respins-o deja'.
'O astfel de ofertă patetică și divizivă nu va fi niciodată acceptabilă pentru EIS sau pentru profesorii scoțieni, iar profesorii scoțieni vor ieși astăzi în forță - la pichetările din fața școlilor și la mitingurile campaniei de salarizare din întreaga Scoție - pentru a-și demonstra clar indignarea și determinarea de a obține un acord salarial mult îmbunătățit și cu adevărat echitabil din partea Cosla și a guvernului scoțian', a declarat ea.
Șefii universităților au condamnat greva profesorilor, spunând că doar unul din zece membri ai sistemului de pensii a votat în favoarea acesteia.
Nu este clar câte cursuri vor fi afectate, deoarece UCU nu trebuie să spună câți membri vor participa la grevă.
A doua cea mai mare grevă din istorie a fost în 2006, când 60.000 de angajați au ieșit în stradă.
Sindicatul Universităților și Colegiilor (UCU), care susține acțiunea, a declarat că, dacă revendicările nu sunt îndeplinite, vor avea loc alte greve în noul an.
Secretarul general al UCU, Jo Grady, a declarat:
"Personalul universitar întreprinde cea mai mare grevă din istoria învățământului superior. S-au săturat de salariile în scădere, de reducerile de pensii și de condițiile de muncă din economia gigantică - toate acestea în timp ce prorectorii se bucură de salarii câștigate la loterie și trăiesc în vilele lor de grație și favoare.
Personalul este epuizat, dar ripostează și va aduce întregul sector la un punct mort”.
Vicepreședintele NUS pentru învățământ superior, Chloe Field, a declarat: "Studenții sunt solidari cu personalul universitar care intră în grevă.”
În ceea ce privește salariile și condițiile de muncă, sindicatul solicită o creștere salarială 'semnificativă' pentru a face față crizei costului vieții și acțiuni pentru a pune capăt utilizării contractelor 'nesigure'.
Sindicatul a declarat că angajatorii au impus anul acesta un salariu sub nivelul inflației.
În plus, aceștia "nu vor acoperi colegii absenți", "vor refuza să reprogrameze cursurile pierdute din cauza acțiunii sindicale" și "vor elimina de pe platformele de învățare online materialele pentru cursurile care ar fi avut loc în zilele de grevă".
Un purtător de cuvânt al Universities UK, care îi reprezintă pe vicecancelari, a declarat că sistemul de pensii al universităților este 'printre cele mai generoase din sectorul privat'.
Aceștia au adăugat: 'Contribuțiile angajatorului de 21,6% din salariu sunt de aproximativ trei ori mai mari decât rata medie de contribuție a angajatorului în rândul companiilor din FTSE 250'.
Profesorul Steve West, președintele UUK, a declarat că este 'dezamăgitor' că sindicatul a votat pentru grevă, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News