Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 14.000 de copii români, cu alocațiile tăiate la jumătate. Mesaj dur după decizia Austriei
WhatsApp
Austria a decis să ajusteze alocațiile familiale. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-a scris comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate, Marianne Thyssen, în urma acestei decizii. 

"Vă scriu referitor la legea privind indexarea alocațiilor familiale, adoptată recent de către Austria, potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul alocației familiale pentru angajații care lucrează în Austria, dar ai căror copii domiciliază în alte state membre, va fi ajustat în funcție de nivelul de trai din fiecare stat. Profit de această oportunitate pentru a reitera îngrijorările pe care le-am exprimat deja la reuniunea bilaterală care s-a desfășurat la Bruxelles în data de 16 octombrie 2018, referitoare la intenția Parlamentului Austriei de a introduce un mecanism de indexare a alocațiilor pentru copiii lucrătorilor rezidenți. Susțin în totalitate poziția adoptată de Executivul European privind importanța promovării principiului "pentru contribuții egale, prestații egale", împreună cu principiul remunerație egală pentru aceeași activitate desfășurată la același loc de muncă.

Poziția constantă a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie tratați egal în statele membre în care își desfășoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulație fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene și ale Pieței Unice. Astfel, România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor” a scris Lia Olguța Vasilescu. 

Reducerea alocațiilor copiilor români

Parlamentul austriac a adoptat, ieri, legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii.

Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019. 

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia de ieri, prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel