Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ororile din închisorile din China - munca forțată 14 ore pe zi pentru 3 linguri de orez. Marius Balo: "Dacă nu faci norma, ești pedepsit" - VIDEO
WhatsApp
Marius Balo, profesorul român care a petrecut 8 ani într-o închisoare din China, a povestit calvarul prin care a trecut. El a fost obligat să lucreze 12-14 ore pe zi pentru a primi o masă. 
Marius Balo a povestit în emisiunea Diaspora în direct despre ororile care se petrec în închisorile din China

Invitat în emisiunea Diaspora în direct, moderată de Bogdan Bolojan, profesorul Marius Balo a povestit ce a îndurat în închisorile comuniste din China. El a povestit cum deținuții sunt obligați să muncească, iar dacă nu îndeplinesc norma, sunt pedepsiți.

"Eu am fost forțat să lucrez în închisoare. Nu prea ai posibilitatea de a nu lucra. Ești forțat să confecționezi tot felul de produse. În cazul meu erau tot felul de produse de papetărie, cum ar fi plicuri sau obiecte promoționale, pungi de cadouri.

Majoritatea lor erau pentru firme străine, mari concerne multinaționale. Multe produse se fabrică acolo", a povestit Marius Balo, în emisiunea găzduită de ȘtiriDiaspora și DCNews.

Ești pedepsit dacă nu faci norma

 

"Toate închisorile din China sunt centre de producție. Închisoarea încasează banii pe produse, iar deținutul nu este plătit cu absolut nimic. El primește 3 linguri de orez, una dimineața, una la prânz și una seara. Acela este singurul lui beneficiu. El lucrează 12 sau 14 ore pe zi, la normă. Nu doar că trebuie să stai acel timp și să lucrezi, ci trebuie să faci un anumit număr de produse pe oră.

Dacă nu reușești, sunt trei nivele de pedepse, prin care se încearcă să te aducă la calea cea dreaptă. 

În primă fază ești înfometat, nu ți se mai dă de mâncare. În a doua fază, nu ești lăsat să dormi în timpul nopții. Ești ținut pe un scaun, în timp ce toți ceilalți se odihnesc pe paturi. Trebuie să stai 3 minute pe scaun, apoi să te ridici 3 minute. Faci acest lucru toată noaptea, în timp ce ceilalți dorm. A doua zi, trebuie să faci norma din ziua respectivă, plus partea din norma din ziua precedentă. 

Al treilea nivel, care este cel mai înspăimântător: ești dus la izolare.

Eu n-am fost niciodată dus acolo, dar din mărturiile străinilor cu care am vorbit și au fost acolo. Sunt mai multe metode. Ești băgat într-o cușcă, legat de pat, nu poți să te miști și ești atacat cu șocuri electrice.

Sunt lucruri greu de imaginat", a mai spus profesorul român în emisiunea Diaspora în direct.

Presa internațională a scris în repetate rânduri despre condițiile similare cu tortura în care deținuții de cetățenie străină sunt ținuți în penitenciarele de maximă siguranță din China, de multe ori pentru fapte care nu au avut loc sau în urma aplicării unor pedepse exagerate faţă de faptele comise, aplicate în urma unor procese în care drepturile suspecţilor nu au fost respectate.

Publicaţii de prestigiu au publicat informaţii despre programul de muncă forţată de peste 12 ore pe zi, lipsa de mâncare şi de căldură sau apă caldă, precum şi despre supra-aglomerarea închisorii în care stau cetăţenii străini, de multe ori 12 persoane într-o celulă.

Urmărește interviul complet:

Partea 1

 

Partea 2

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Abuzuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel