Publicitate
Pedepsele cu închisoarea sunt parțial condiționate. Ambii români au fost implicați într-o luptă în Cartierul Roșu în anul 2016, în care Robert G., în vârstă de 32 de ani, a fost ucis.
Instanța a decis anterior că principalul suspect, Mirci M., în vârstă de 22 de ani, a acționat din legitimă apărare și i-a impus o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare de trei luni și muncă în folosul comunității de 150 de ore. Fratele său, Ștefănel M., a primit o pedeapsă de 70 de zile de închisoare cu suspendare parțială. Prin urmare, aceste sentințe sunt în mare măsură menținute de judecătorii Curții din Amsterdam în apel.
Pe 3 septembrie 2016, cei doi frați români s-au ciocnit cu un grup de prieteni din Voorthuizen, în Cartierul Roșu. Grupul a avut o petrecere a burlacilor, iar după o luptă, cei doi români au fugit. Lucrurile nu au rămas așa, iar frații români au fost urmăriți de grupul de prieteni. Unul dintre cei doi români a ajuns într-un canal, iar când s-a ridicat să vadă dacă a scăpat de grup, l-a văzut pe Robert G. că îl împingea pe fratele său. Pentru a-l proteja pe fratele său, românul l-a lovit cu pumnul în cap. Robert G. a murit o zi mai târziu din cauza consecințelor acelei lovituri.
Potrivit instanței, era „imprevizibil” ca acea lovitură să aibă un impact atât de major. Potrivit Curții de Apel din Amsterdam, prin urmare, nu a fost vorba despre intenția de a ucide.
Potrivit Procuraturii, bărbații ar fi acționat și în legitimă apărare în prima parte a luptei, însă instanța nu a fost de acord, deoarece ambii bărbați s-ar fi comportat „agresiv și ofensiv” la începutul luptei.
Decizia judecătorilor este definitivă.
Robert a sărbătorit o petrecere a burlacilor cu prietenii în acea seară de sâmbătă, în septembrie 2016. Grupul s-a implicat într-o ceartă cu trei români lângă Podul Bosshardt, în jurul orei 11:30 seara. Robert s-a prăbușit pe Oudezijds Achterburgwal. El a murit duminică în urma unei leziuni cerebrale. Sângerarea din cap a fost cauzată de violență.
Inițial, poliția a dezvăluit că Robert a fost implicat în luptă ca un „aducător de pace”. Imaginile camerei au arătat însă că au avut loc lupte aprige de mai bine de zece minute, timp în care grupul de prieteni al lui Robert a folosit violențe considerabile împotriva românilor, care ulterior au fost arestați la Bruxelles.
După ce a văzut imaginile, Parchetul a decis să îi trimită în judecată pe cei cinci bărbați din Voorthuizen și Barneveld pentru violențe deschise împotriva românilor.
Frații români implicați în încăierare au la începerea procesului că nu au făcut decât să se apere. „Ne-au atacat și am încercat să ne apărăm cu pumnii”, a spus Mircu M.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News