Directoarea de școală Antonella Di Bartolo a reușit, împreună cu grupul său de profesori, să reducă rata de abandon școlar de la 27,3% la 1%.
Practic, există un singur drum care separă Istituto Comprensivo "Sperone - Pertini" de mare, pe coasta de sud a orașului Palermo. Cu toate acestea, acea mare nu este practicabilă pentru înot, iar copiii pot privi valurile doar de la balcoanele blocurilor de apartamente din cartier.
"Ne-am dus să-i luăm acasă", spune Di Bartolo, femeia care a reușit să reducă rata abandonului școlar în unitatea pe care o conduce, pentru Fanpage.it. "Dar nu este suficient. Pentru că acel 1% este un băiat sau o fată lipsită de posibilități care nu se va mai întoarce niciodată".
11 septembrie este prima zi de clasa a șasea. Și este o sărbătoare. Mame, tați, băieți și fete se înghesuie în fața intrării în complexul Pertini. Sosesc profesorii de la școala primară, pentru a vedea cum au crescut copiii pe care i-au însoțit în ultimii cinci ani. Sosesc profesorii de gimnaziu, pentru a-i vedea cum se maturizează în următorii trei ani. Sunt îmbrățișări și selfie-uri cu toată lumea, apeluri video pe WhatsApp cu bunicii și multă emoție. Apoi sosește Di Bartolo, ia microfonul și începe să enumere membrii noilor clase, una după alta.
"Și când te gândești că această școală trebuia să se închidă", spune directoarea.
În urmă cu zece ani, existau doar șase sute de elevi. Nu erau suficienți pentru a menține o structură atât de mare: o sală principală, o sală de sport, o mulțime de clase.
"Am decis să reconstruim școala, reconstruind și relația cu cartierul. Am început cu un serviciu care nu exista: grădinița. Am implicat pe toată lumea: comercianți, prieteni, cunoștințe. Am reușit să înscriem cincizeci de persoane. Apoi totul a început de acolo", continuă Antonella Di Bartolo, în timp ce conduce prin cartierul care a devenit ca și casa ei.
"Sperone este menționat la știri: pentru traficul de droguri, pentru raiduri. Unii dintre elevii noștri trăiesc aceste lucruri pe propria piele, în familiile lor", spune ea. "Ceea ce urmărim noi este să le oferim instrumentele necesare pentru a face alegeri conștiente, pentru a spune "nu" în mod matur și responsabil".
O fotografie cu ea circulă pe internet în aceste zile. Aceasta o arată din spate vorbind cu o familie aflată pe un balcon. Legenda fotografiei ar fi: 'Îi ia de acasă'.
"Am făcut-o în ultimii zece ani, acum, din fericire, se întâmplă din ce în ce mai rar". Din partea părinților, din experiența directorului școlii, de cele mai multe ori nu există intenția de a nu respecta obligația școlară a copiilor lor.
"Este vorba de o lipsă de înțelegere a importanței școlii. Poate că ei cred că este mai bine pentru copii să aibă grijă de frații și surorile mai mici sau să învețe imediat o meserie. De asemenea, să ajute acasă".
"La început, când ajungi în aceste case, mamele și tații sunt surprinși. Apoi, de multe ori, o privire este suficientă. Este suficient pentru ca ei să înțeleagă că avem un mare interes comun, care este ceea ce este mai bine pentru copiii lor. Și totul devine mai ușor", mai spune Antonella Di Bartolo.
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News