Publicitate
Cu un parizer scos din sticlă, a scos peste nouă milioane de aprecieri pe instagram cu o reţetă adaptată a unei vedete din vremea comunismului, relatează Observator. Influencerul culinar Emilia Micu a a stârnit curiozitatea tinerilor: "Dragii mei, dacă vă place cum arată acest parizer de pui pregătit acasă, staţi aproape să vedeţi cât de simplu se poate pregăti!"
"Nu m-am aşteptat nicio secundă să aibă atât succes. Cei mai mult au fost încântaţi cei din afara ţării, unde nu pot să cumpere parizer. Şi mi-au scris mulţi, au fost entuziasmaţi", spune Emilia Micu, creator de conținut. "Are milioane şi milioane de vizualizări. Este ceva nou, diferit! Tinerii au auzit doar din familie, parizerul cunoscut de la bunici, părinţi... Cum era parizerul înainte, că avea sau nu avea carne, că avea tot felul de lucruri înăuntru", explică Ştefan Popescu, expert culinar.
Emilia Micu a primit reţeta de parizer de casă de la mama ei şi a stat pe gânduri doi ani până să o posteze pe internet. Nu credea că o să aibă succes, dar a încercat: "Am folosit în această reţetă un pui de aproximativ un kilogram şi jumătate. După ce am tramşat puiul, am pus oala sub presiune, am adăugat doi morcovi şi două cepe. Am eliminat toate oasele." Emilia a explicat pe Internet că legumele şi carnea se pun apoi în blender, se condimentează, iar compoziţia ajunge într-o sticlă de plastic, ca să aibă formă rotundă. Parizerul care a fascinat social media este gata în trei sferturi de oră, dar trebuie să stea în frigider peste noapte.
Parizerul clasic de pe vremea comunismului este o legendă urbană - că ar fi fost făcut din resturi de carne, oase, picioare de pui şi câte altele. "Parizerul bineînţeles că era o mâncare foarte căutată. Ne plăcea, nu ne plăcea, mâncam, pentru că era o sursă de proteină, nu se găsea carne peste tot. Dar nu însemnă că se găsea şi parizerul tot timpul. Nu ştiam ce era înauntru", spune Ştefan Popescu, expert culinar.
Acum, mii de români au fost inspirați de reţeta virală de parizer de casă. "Sunt adepta reţelor care se fac uşor şi rapid. Aproape zici că e un parizer ca cel cumpărat din supermakret, doar că din punctul meu de vedere este mai bun şi acel mai bun este dat de ingrediente, care sunt sănătoase", mărturiseşte Ioana Serea, blogger culinar.
Jumătate din parizerul care se află acum pe piaţă conţine zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi, spun nutriţioniştii. Reţeta parizerului de casă este sortită să rămână, însă, vedetă doar pe Instagram, crede expertul culinar. E vorba doar despre curiozitate. "Nu cred că tinerii o să pună mâna acum pe pui şi pe oală, să pună la fiert, să facă", spune Ştefan Popescu, expert culinar.
Românii cheltuie anual peste patru miliarde de lei pe mezeluri, iar o felie consistentă din vânzări şi-o taie parizerul. Care se vinde şi sub formă de parizer vegetal sau de peşte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News