Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Numărul românilor trecuți de 40 de ani care pleacă din ţară definitiv a crescut: „Nu îmi disprețuiesc rădăcinile, însă aici mă simt foarte bine”
WhatsApp
Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Sunt aproape la fel de mulţi ca românii de 20-30 de ani care emigrează în alte state. Asta arată datele INS. Motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.
Foto ILUSTRATIV

În 2020, aveam peste 50.000 de tineri români mutați definitiv în alte țări, arată datele INS. Printre ei se enumeră și Alina care a părăsit România în urmă cu 15 ani. S-a dus pentru un trai mai bun. A ales Italia, locul unde s-a stabilit definitiv.

Alina Nini, 36 de ani: Aveam 21 de ani când am plecat. Viața mea e aici, chiar dacă în sufletul meu sunt româncă. La locul de muncă mi-am găsit jumătatea cu care am un copil, o familie, ne-am căsătorit, o casă.

„Oamenii pleacă pentru că își doresc niște joburi mai bune, își doresc o calitate mai bună, un bun raport între viață de acasă și viața profesională. Cumva Occidentul se întâmplă să se îngrijească de acest echilibru. Cel mai bine plătiți 20% dintre români câștigă mai bine de 7 ori decât cei mai slabi plătiți. E genul de informație care te pune pe gânduri. În ce măsură îți cauți norocul profesional în țară sau alegi să încerci asta dincolo de granițe”, spune Antonio Amuza, sociolog, la Digi 24.

 

A crescut numărul românilor de 40-50 de ani care aleg să emigreze definitiv

 

În ultimii ani a crescut numărul românilor de 40-50 de ani care aleg să emigreze definitiv. Aceștia i-au egalat ca pondere pe cei cu vârste de 20-30 de ani. Este și cazul Anei care a plecat din țară la vârsta de 40 de ani.

„În Italia sunt de 20 de ani, am plecat pentru căutarea unui loc de muncă unde să fiu mai bine plătită. O să mă întorc acasă doar pentru vacanță, o dată pe an în România, pentru că intrând în ritmul asta mi-am schimbat mentalitatea. Nu îmi disprețuiesc rădăcinile, însă aici mă simt foarte bine”, spune Ana Filip, în vârstă de 60 de ani, conform sursei citate.

 

În primul an al pandemiei aveam aproape 200.000 de români de toate vârstele, mutați definitiv în alte țări

 

De cele mai multe ori, românii care pleacă în străinătate ajung să muncească în industrii grele. Unul din cinci români care lucrează în țări precum Marea Britanie și Austria ocupă poziții de top în companiile în care lucrează. Ba mai mult, în Franța peste o treime dintre români sunt fie manageri, fie specialiști în diferite domenii. Situația se schimbă însă în Spania și Italia, unde doar 5% dintre români au joburi cu înaltă calificare.

Datele oficiale arată că, în primul an al pandemiei aveam aproape 200.000 de români de toate vârstele, mutați definitiv în alte țări.

 

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel