Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Nu era șeful lor”. Antreprenor român, bun de plată în Belgia: Cum s-a îmbogățit cu zeci de mii de euro de pe urma a șapte muncitori conaționali
WhatsApp
Un român, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat definitiv la o amendă de 33.600 de euro pentru „muncă nedeclarată” și „muncă independentă falsă” la construcția bazinului de înot din Ostende, regiunea Flandra din Belgia. Instanța penală din Bruges l-a condamnat inițial la șase luni de închisoare cu executare, dar apărarea a făcut apel și a cerut achitarea.

În data de 20 februarie 2020, oamenii legii au efectuat o inspecție pe amplasamentul Ștrandului Brigitte Becue, Ostende, regiunea Flandra din Belgia. În urma verificărilor, șapte muncitori români nu știau că sunt înregistrați la asigurările sociale ca lucrători independenți. În practică însă, conform auditorului de muncă, a existat „o activitate independentă falsă”.

Prin urmare, muncitorii români din construcții erau pur și simplu sub autoritatea lui Gheorghe H. din Bruxelles. Cei șapte au fost „împrumutați” companiei lui Gheorghe H. de către compatriotul său Constantin P., în vârstă de 59 de ani.

2. „Nu era șe... (nu-era-seful-lor--antreprenor-roman--bun-de-plata-in-belgia-cum-s-a-imbogatit-cu-zeci-de-mii-de-euro-de-pe-urma-a-sapte-muncitori-conationali--1.jpg)

„Și-au mărit singuri salariile”. Cinci electricieni români, mai bogați cu 50.000 de euro: „Angajatorul ne-a obligat să declarăm asta!”

 

„Nu era șeful lor”

 

Auditorul muncii, Filiep De Ketelaere, a declarat la primul proces că lucrătorii ar trebui într-adevăr să fie raportați ca angajați la Oficiul Național de Asigurări Sociale. Asta înseamnă că inculpații au sustras aproape 51.000 de euro contribuții sociale. La 21 octombrie 2021, instanța penală i-a condamnat în lipsă pe H. și P. la șase luni închisoare efectivă. De asemenea, amândoi au fost nevoiți să plătească o amendă de 33.600 de euro și o confiscare de bunuri de peste 25.000 de euro.

În cadrul unui dosar civil, Constantin P. a luat cunoştinţă de condamnarea sa în lipsă prin Oficiul Naţional al Asigurărilor Sociale. Apărarea a făcut apel în septembrie 2022, iar miercuri dimineață judecătorii s-au pronunțat. În pledoaria sa, avocatul românului a subliniat că „victimele nu erau oricum angajați ai P. sau ai companiei sale”. „El a oferit sprijin social și logistic, cum ar fi transportul, dar nu era șeful lor”. Apărarea a cerut cu succes să nu se aplice o pedeapsă cu închisoarea. 

Mamă româncă și copiii săi, clipe de coșmar în Belgia. Sechestrați în casă, amenințați și bătuți de capul familiei: Faptele îngrozitoare au ieșit la iveală

 

------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH  

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6  

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel