În conformitate cu Buletinul anual 2023 al Sistemului de informații Excelsior, realizat de Unioncamere și Anpal, companiile din Italia au înregistrat o creștere semnificativă a planurilor de angajare pentru anul 2023, comparativ cu anii precedenți. Raportul indică faptul că există peste 5,5 milioane de angajări planificate, cuprinzând atât contracte permanente, cât și pe durată determinată. Aceasta reprezintă o creștere de 6,4% față de anul 2022 și de 19,4% față de 2019, potrivit Corriere.
Cu toate acestea, creșterea numărului de angajări vine la pachet cu provocări semnificative pentru angajatori, cu accent pe mismatch (n.r. nepotrivire), adică pe neconcordanța dintre cererea pieței și oferta disponibilă de forță de muncă. Acest aspect îi determină pe reprezentanții companiilor să se confrunte cu dificultăți în identificarea candidaților potriviți, care să corespundă cerințelor specifice ale posturilor.
Analizând cifrele, sectorul turismului se evidențiază cu peste 1,1 milioane de angajări planificate, urmat de comerț cu aproximativ 749 de mii de contracte și construcții cu 549 de mii de angajări. Industriile prelucrătoare contribuie, de asemenea, semnificativ la numărul total de angajări, cu 957 de mii de intrări planificate.
Cu toate acestea, problema nepotrivirii persistă, ceea ce înseamnă că, în ciuda creșterii semnificative a angajărilor, companiile întâmpină dificultăți în identificarea persoanelor cu abilitățile necesare. În general, neconcordanța dintre cerere și ofertă reprezintă 45,1% din totalul recrutărilor, în creștere cu 4,6 puncte procentuale față de 2022 și cu 18,7 puncte procentuale față de 2019. Pentru lucrătorii calificați, această cifră ajunge la 60,3%.
Din perspectiva angajatorilor, dificultățile apar în identificarea unor profesioniști precum inginerii, personalul medical și tehnicienii în construcții civile. De asemenea, se constată că 65,5% dintre absolvenții Academiei, 49% dintre absolvenții de studii superioare și 46,9% dintre absolvenții de studii calificate/profesionale sunt greu de găsit pe piața muncii, cu toate că cererea pentru aceste profiluri este semnificativă.
Dinamica teritorială a angajărilor arată că regiunile din nord-vest au cel mai mare număr de angajări planificate, urmate de regiunile din sud și insule și cele din nord-est. În timp ce toate aceste regiuni înregistrează o creștere a numărului de contracte propuse de aproximativ 5%, există diferențe semnificative între ele în ceea ce privește dificultățile în găsirea unui loc de muncă.
Se constată că cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă se întâlnesc în zona de Nord-Est, cu o cifră de 50,4%, aproape de valoarea medie pentru Nord-Vest (45,9%), iar datele sunt mai conținute pentru zona Centru (43,2%) și Sud și insule (40,9%). Toate aceste zone raportează însă dificultăți de recrutare tot mai mari în comparație cu anul 2022, subliniind astfel creșterea decalajului în piața muncii.
Este important să menționăm că această evoluție poate fi atribuită în mare măsură atractivității teritoriale și salariilor oferite, ajustate la costul vieții. Astfel, se conturează un tablou complex al pieței muncii din Italia, care, deși înregistrează o creștere semnificativă a oportunităților de angajare, se confruntă în continuare cu provocări majore legate de identificarea și potrivirea candidaților cu cerințele pieței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News