Această măsură presupune că minorităţile cu cetățenie română nu mai sunt nevoiţi să susțină un examen suplimentar la limba română pentru admiterea la o universitate din România, indiferent de forma de învățământ absolvită.
"Avocatul Poporului salută decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a modifica Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 6102/2016, în sensul eliminării posibilităţii interpretării neunitare a dispoziţiilor art. 5 alin. (4) din actul normativ indicat", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Potrivit sursei citate, pe parcursul anilor 2018 - 2019, Avocatul Poporului a sesizat faptul că această prevedere a creat premisele unei discriminări din punct de vedere al certificării competenţelor lingvistice la admiterea în învăţământul superior, astfel că, prin metodele specifice de intervenţie, a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale modificarea dispoziţiilor criticate.
"Modificarea art. 5 alin. (4) din Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5618/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 5 din 7 ianuarie 2020, asigură interpretarea unitară a textului de lege, în vederea aplicării de către unităţile de învăţământ superior a egalităţii de tratament între cetăţenii români indiferent de forma de învăţământ absolvită în ceea ce priveşte certificarea competenţelor lingvistice pentru admiterea în învăţământul superior", se mai arată în comunicat.
[cieste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News