Guvernul federal va cheltui anual un miliard de euro în cadrul acestui program, în timp ce guverne regionale vor aloca fonduri similiare, suma totală alocată urmând să ajungă la circa 20 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani.
Guvernul federal s-a angajat la preluarea puterii să îmbunătăţească oportunităţile educaţionale ale tinerilor, indiferent de nivelurile de venit ale părinţilor.
Conform studiilor, copiii cu părinţi bogaţi se descurcă mai bine în sistemul de învăţământ al ţării.
Programul îşi propune, de asemenea, să stimuleze citirea, scrisul şi abilităţile matematice, în condiţiile în care nivelurile de competenţe sunt în scădere în şcoli, cu copii care se confruntă cu probleme de citit, scris şi matematică în şcoala primară, iar apoi nu reuşesc să absolve într-o etapă ulterioară. Banii vor fi destinaţi pentru o finanţare suplimentară a circa 4.000 de şcoli şi şcoli profesionale, pentru a ajuta aproximativ un milion de elevi.
Germania are în total circa 40.000 de şcoli, cu un număr de aproximativ 11 milioane de elevi. Părţile esenţiale ale programului au fost dezvăluite de guvernul federal şi cele regionale în septembrie, iar alte detalii urmează să fie oferite vineri de la ministrul educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, potrivit Agerpres.
Ajutorul dat de statul german elevilor a fost făcut cunoscut și de Erich Mocanu, reprezentantul organizației AEBS, când a fost invitat în emisiunea „Diaspora în Direct”, moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan. Ela explicat cum, de exemplu, elevii din Germania transportați cu taxiul la școală, pe cheltuiala statului.
Erich Mocanu a dat un exemplu despre cum statul german asigură accesul la educație elevilor. El a dat chiar exemplul fiului său, care este luat cu taxiul de acasă și dus la școală, în baza unui contract încheiat de minister cu un operator economic.
„Învățământul (n.r. din România) este pe de-o parte obligatoriu, dar pe o altă parte nu oferă nimic copiilor, nu îi duce la școală. Trebuie să se ocupe, să le pună primarii autobuze, taxiuri. Fiul meu, de exemplu, stă la 15 km de școală. În fiecare dimineață este luat cu taxiul. De ce? Pentru că linie de autobuz nu este și pentru șase copii - care locuiesc aici în regiune -, școala sau Ministerul Învățământului s-a ocupat ca, în fiecare dimineață să vină un taxi, îi duce la școală, după masa îi aduce acasă. Este chiar un taxi. După ce duce copiii la școală, să pune pe stradă și așteaptă să vină clienții, pentru că e cu galben și sus scrie taxi. Deci este închiriat“, a explicat Erich Mocanu.
„E o noutate: Statul să-ți plătească taxiul, să meargă copilul la școală, nu s-a pomenit“, a remarcat Bogdan Bolojan.
„E obligatoriu, scrie în Constituția noastră: Statul trebuie să acorde tot posibilul ca toți elevii, toți copiii din România să meargă la școală, pentru că școala e obligatorie. Teoretic, exact cum scrie și în lege și în constituție, statul trebuie să-i dea și pixuri copilului, și caiete, nu trebuie să-l pui pe părinte să cumpere toate astea. Dacă tot obligi copiii să meargă la școală, de-le posibilitățile, atunci să ajungă la școală“, subliniază Erich Mocanu.
Vezi mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News