Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie. O lege care punea în pericol românii, declarată ilegală: „Un număr foarte mare se confruntă cu cea mai gravă incertitudine”
WhatsApp
Regula Brexit care îi obligă pe cetățenii UE să solicite din nou să rămână în Marea Britanie este ilegală, spune instanța. Judecătorul spune că regula Ministerului de Interne care îi pune pe cei cu „statut pre-rezident” în pericol de deportare este „greșită în lege”.
Marea Britanie. O lege care punea în pericol românii, declarată ilegală: „Un număr foarte mare se confruntă cu cea mai gravă incertitudine”

Normele Ministerului de Interne care ar putea expune milioane de cetățeni ai UE, inclusiv români, în pericol de pierdere a locurilor de muncă sau de deportare după Brexit au fost considerate ilegale de către Înalta Curte.

În conformitate cu schema actuală de reglementare, cetățenii UE care se aflau în țară cu mai puțin de cinci ani înainte de Brexit și care aveau „statut de pre-rezident” sunt obligați să aplice din nou pentru a-și actualiza statutul la „rezident” după ce petrec 5 ani în Marea Britanie. Dacă nu ar face acest lucru, ei și-ar pierde automat drepturile de ședere, de muncă, de închiriere a proprietății sau de acces la servicii, inclusiv NHS, conform regulilor Ministerului de Interne.

Însă, într-o hotărâre pronunțată miercuri de înalta instanță, judecătorul Lane a descris regula ca fiind „greșită în drept și că schema de reglementare a UE este, în consecință, ilegală”, deoarece „pretinde să abroge dreptul de ședere permanentă”.

2. Marea Brit... (marea-britanie--o-lege-care-punea-in-pericol-romanii--declarata-ilegala-un-numar-foarte-mare-se-confrunta-cu-cea-mai-grava-incertitudine2.jpg)

Lane a decis că dreptul de ședere ar putea fi pierdut doar în circumstanțe foarte specifice, care au fost clar definite în acordul de retragere. Pierderea drepturilor pentru că cineva nu a solicitat trecerea de la statutul pre-rezident la statutul rezident nu a fost una dintre aceste circumstanțe, a spus Lane.

Numărul românilor stabiliți în Marea Britanie a crescut de șase ori în ultimii zece ani

 

„Un număr foarte mare de oameni se confruntă cu cea mai gravă incertitudine”

 

Conform acordului de retragere a Brexit, Regatul Unit și UE au convenit că atât cetățenii UE din Regatul Unit, cât și cetățenii Regatului Unit din UE ar putea rămâne în mod legal în țările în care locuiau dacă s-ar fi stabilit acolo înainte de Brexit. Dar numai Regatul Unit și Slovenia le-au cerut cetățenilor să facă o a doua cerere de rămânere dacă aceștia au fost în țară de mai puțin de cinci ani, a spus instanța.

Conform regulilor Ministerului de Interne, dacă vreunul dintre cei cu „statut pre-rezident” nu a solicitat să-și treacă statutul la „rezident” după ce a fost în țară timp de cinci ani, își pierdeau automat drepturile de ședere, de muncă, de închiriere a proprietății. sau acces la servicii, inclusiv NHS. Ei erau, de asemenea, pasibili de deportare.

„Dacă acuzatului i se dă dreptate, un număr foarte mare de oameni se confruntă cu cea mai gravă incertitudine”, a spus judecătorul Lane.

3. Marea Brit... (marea-britanie--o-lege-care-punea-in-pericol-romanii--declarata-ilegala-un-numar-foarte-mare-se-confrunta-cu-cea-mai-grava-incertitudine3.jpg)

Harta roșie a țărilor europene, în pericol să fie înghițite de mare în acest secol. Zeci de orașe riscă să dispară până în 2100 - FOTO

 

2,7 milioane de cetățeni ai UE aveau „statut pre-rezident”

 


Ministrul de Interne, Lord Murray, a spus că guvernul și-a luat „obligațiile de a-și asigura drepturile (n.r. - cetățenilor UE) în Marea Britanie foarte în serios. Suntem dezamăgiți de această hotărâre, la care intenționăm să facem recurs”.

Directorul executiv al IMA, Kathryn Chamberlain, a spus că este „mulțumită că judecătorul a recunoscut impactul semnificativ pe care problema ar fi putut-o avea asupra vieții și mijloacelor de trai ale cetățenilor cu statut pre-rezident în Regatul Unit”.

În decembrie 2021, când s-a inițiat procesul pentru această lege, erau peste 2,4 milioane cetățenilor cu statut pre-rezident în Regatul Unit.

„Salutăm cu tărie această hotărâre, care protejează cetățenii vulnerabili cărora li se acordă statutul de pre-rezident în cadrul schemei de reglementare a UE și care și-ar putea pierde dreptul la muncă, închiriere, călătorie, beneficii, asistență medicală și multe altele, doar pentru că nu a mai făcut o cerere în anii următori”, a spus Grupul de campanie the3million.

Grupul, care a susținut cazul, a spus că o astfel de regulă îi va afecta pe unii dintre cei mai vulnerabili din societate, inclusiv copiii și vârstnicii aflați în îngrijire, victimele abuzului domestic care nu aveau documente și cei care dintr-un motiv sau altul duceau vieți haotice.

Potrivit cifrelor trimestriale ale Ministerului de Interne din septembrie, 2,7 milioane din cei 6 milioane de cetățeni ai UE cărora li s-a acordat statutul de a rămâne în Regatul Unit după Brexit aveau „statut pre-rezident”.

„România a pierdut cei mai mulți medici în fața țărilor europene bogate”. Olanda arată cum unele țări sunt lăsate fără doctori: „Statul român a cheltuit 100.000 euro cu un student”

 

----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel