Potrivit unui comunicat al MAE, pe parcursul acestui an, s-au desfăşurat 151 de consulate itinerante (mobile) în 26 de state - Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Malta, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Regatul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Spania, Statele Unite ale Americii şi Suedia.
Numărul consulatelor itinerante (mobile) a depăşit planificarea aprobată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la începutul anului, care prevedea un număr de 148 de astfel de acţiuni, fiind procesate 33.450 de servicii consulare pentru cetăţenii români (documente de călătorie - 20.662; acte notariale - 8.944; acte de stare civilă - 1.666; alte servicii - 2.178). Conform MAE, în acest an au fost efectuate de două ori mai multe servicii consulare decât în cele 64 de consulate itinerante desfăşurate pe parcursul anului trecut.
Organizarea consulatelor mobile se realizează în baza unei noi proceduri modernizate, aprobate de ministrul Aurescu, care implică amplu comunităţile româneşti din străinătate. În acest scop, pe paginile de socializare şi de internet ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României a fost publicat recent anunţul privind intenţia MAE de stabilire a calendarului orientativ pentru organizarea consulatelor itinerante pentru anul viitor, iar sugestiile şi propunerile membrilor comunităţilor de cetăţeni români pot fi transmise prin e-mail sau prin intermediul paginilor de Facebook ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
Până la jumătatea lunii ianuarie 2023, reprezentanţii comunităţilor româneşti, asociaţiile şi organizaţiile româneşti din străinătate pot transmite propuneri pentru organizarea unor consulate itinerante (mobile).
Procedura de organizare a consulatelor itinerante a fost lansată în anul 2021. Prin extinderea acestei practici, MAE îşi propune să faciliteze accesul cetăţenilor români din străinătate din comunităţile localizate la mare distanţă sau izolate faţă de sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare la asistenţă şi servicii consulare de calitate, furnizate în condiţii similare cu cele din spaţiile de lucru obişnuite.
Consulatul itinerant presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească aflată la distanţă faţă de un oficiu consular permanent. Echipele sunt formate din consuli şi funcţionari consulari şi sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluării şi procesării serviciilor consulare în regim fizic. În cadrul acestuia se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie şi de stare civilă, obţinere de acte din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News