Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România
WhatsApp
Lumina Sfântă de la Ierusalim, considerată un miracol al ortodoxiei, a ajuns în România, la București, şi este oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional Otopeni.
Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România

BOR anunțase că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Lumina Sfântă este oferită, la această oră, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la aeroport. Apoi, Lumina Sfântă va ajunge în toată țara fie cu aeronave, fie cu elicoptere sau cu mașini. La Constanța, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, Lumina Sfântă va fi luată din largul Mării Negre.

Sâmbătă seară are loc și ceremonia primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală. La Ierusalim, Lumina Sfântă s-a aprins s-a aprins în jurul orei 14.55, iar Patriarhul Ierusalimului a împărtășit lumina celor adunați acolo.

 

Învierea, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății

 

Potrivit rânduielii, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Mormântul Sfânt este verificat, pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia, după ce toate luminile şi candelele au fost stinse.

Învierea, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, ne amintește de miracolele acestei lumi și de divinul din noi. Lumina care coboară la Ierusalim, la Sfântul Mormânt, este minunea zilelor noastre, este binecuvântarea pe care o primim din ceruri an de an și momentul simbolic al propriei noastre învieri sufletești.

Patriarhul Ierusalimului îşi scoate veşmintele şi mitra şi este verificat pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare

Verificarea implică trei inspecţii separate, care încep la ora 10.00, şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi. La ora 11.00, are loc sigilarea uşii Sfântului Mormânt, de către Garda musulmană, care pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară. 

După aceea soseşte Patriarhul Ierusalimului care, împreună cu un sobor de ierarhi şi cu credincioşii, înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt.

Patriarhul Ierusalimului îşi scoate apoi veşmintele şi mitra şi este verificat pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.

Îmbrăcat numai în stihar, veşmânt lung şi larg pe care îl poartă preoţii ortodocşi în timpul serviciului religios, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel