Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Lucram toată luna, mă plăteau doar 16 zile”. Abuzurile asupra muncitorilor din fermele de căpșuni din Spania: „Toată lumea profită de situația noastră”
WhatsApp
Un raport al organizației Ethical Consumer, citat de The Guardian, arată abuzurile asupra muncitorilor de la fermele de căpșuni din sudul Spaniei: sunt plătiți prost, forțați să trăiască în barăci insalubre, iar actele le sunt reținute.
„Lucram toată luna, mă plăteau doar 16 zile”. Abuzurile asupra muncitorilor din fermele de căpșuni din Spania „Toată lumea profită de situația noastră”

Conform raportului citat, condițiile abuzive sunt endemice în anumite părți ale sectorului pomicol din Spania, lucrătorii susținând că au fost în mod regulat prost plătiți și forțați să locuiască în colibe dărăpănate.

Forța de muncă din sudul Spaniei este dominată de lucrători din România, Maroc și Africa, iar aceștia sunt plătiți mai puțin decât salariul minim și sunt forțați să lucreze ore suplimentare fără plată, potrivit raportului organizației Ethical Consumer.

Unii lucrători susțin, de asemenea, că li se rețin până la trei zile de plată dacă nu îndeplinesc cerințele angajatorilor, sunt împiedicați să folosească toaleta și li se rețin pașapoartele sau salariul pentru a-i menține să lucreze.

„Nu este vorba de o fermă izolată, nu este vorba de un furnizor ocazional, ci de o situație răspândită în toate zonele mari de export”, a declarat Jasmine Owens, unul dintre autorii raportului.

 

„Lucram toată luna, mă plăteau doar 16 zile”


Într-o vizită recentă în regiunea Huelva, The Guardian a vorbit cu zece muncitori și doi foști lucrători agricoli. Nouă dintre lucrători au susținut că sunt plătiți mai puțin decât minimul legal zilnic, care este acum la 51,15 euro.

În fiecare dimineață, un muncitor fără acte, în vârstă de 53 de ani, merge din fermă în fermă, în speranța că va obține o zi de muncă. Anul trecut și-a găsit de lucru, câștigând aproximativ 40 de euro pe zi – sub salariul zilnic legal. „Din moment ce nu am acte, nu am dreptul să depun o plângere”, a spus el.

Mii de muncitori locuiesc lângă zonele unde sunt cultivate căpșunile, în barăci asamblate din resturi și folii de plastic luate din sere, fără instalații sanitare, apă curentă sau electricitate. Forța de muncă din Huelva include și pe cei care fac parte dintr-un program bilateral, lansat de Spania și Maroc în 2001, care aduce mii de marocani în Huelva timp de până la nouă luni pe an pentru a lucra la recolta de căpșuni.

În ciuda rapoartelor care leagă schema de violența sexuală și a rapoartelor conform cărora angajatorii rețin documentele de identitate sau salariile, oficialii spanioli au anunțat în septembrie că programul va fi extins pentru a aduce până la 15.350 de lucrători temporari în Huelva în acest an - o creștere de 5.000 de persoane față de anul trecut. .

„Lucram toată luna, mă plăteau doar 16 zile”, a spus o muncitoare. Angajatorul îi impunea să muncească până la ora 22:00, iar celor care nu doreau li se tăia o zi de muncă, a mai povestit femeia. „Aveam nevoie de aceste locuri de muncă pentru a pune mâncare pe masă. Toată lumea profită de situația noastră”, a spus ea.

2. -imagine fara descriere- (lucram-toata-luna--ma-plateau-doar-16-zile--abuzurile-asupra-muncitorilor-din-fermele-de-capsuni-din-spania-toata-lumea-profita-de-situatia-noastra-2.jpg)

SURSA FOTO: captură video YouTube @Tony 98 - DiscoveryTony 98 - Discovery

 

Femeile, foarte vulnerabile la exploatare

 

Sindicatele și organizațiile pentru apărarea drepturilor au documentat preferința programului pentru mamele cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, pentru că se consideră că acestea au mai multe șanse să se întoarcă în țara de origine după încheierea contractului.

Întrucât programul guvernamental leagă contractual lucrătorul de un angajator și necesită autorizarea oficialilor pentru a schimba locul de muncă, organizațiile susțin că acesta creează condițiile pentru munca forțată.

Rezultatul este că femeile erau foarte vulnerabile la exploatare și mai puțin susceptibile de a raporta situații abuzive, a spus Silvina Gorsky, sociolog care lucrează cu un grup de avocați din Andaluzia care oferă asistență juridică lucrătorilor. „Nu este vorba de faptul că se întâmplă ca ele să fie vulnerabile. Ci faptul că sunt alese în mod special în acest fel”.

Deși în câmpurile de căpșuni din Huelva existau companii care își plăteau lucrătorii în mod echitabil, aceste companii erau o minoritate, a spus José Antonio Brazo, de la Soc-Sat, un sindicat local al muncitorilor agricoli care a depus peste 1.000 de plângeri în Huelva legate de exploatare și condiții de muncă în 2019.

 

Ce spune Ministerul Muncii din Spania

 

Într-o declarație pentru The Guardian, Ministerul Muncii din Spania a declarat că este „pe deplin angajat” să rezolve problema, adăugând că este în contact constant cu sindicatele muncitorilor și alte „grupuri afectate” din sector.

Anul trecut, Ministerul a efectuat 4.245 de inspecții la fermele din Huelva. Au fost depistate în total 189 de încălcări – care au implicat peste 2.800 de persoane – care au dus la amenzi de 1,6 milioane de euro.

3. -imagine fara descriere- (lucram-toata-luna--ma-plateau-doar-16-zile--abuzurile-asupra-muncitorilor-din-fermele-de-capsuni-din-spania-toata-lumea-profita-de-situatia-noastra-3.jpg)

SURSA FOTO: captură theguardian.com

Interfresa, o asociație comercială care reprezintă 1.300 de producători din industria căpșunilor din Andaluzia, a declarat că „nu a văzut nicio dovadă de practici inadecvate din partea angajatorilor”. Companiile au fost obligate să respecte legea, a adăugat acesta, și niciun lucrător nu putea fi plătit sub salariul minim.

 

Abuzurile la care sunt supuși muncitorii români în Spania

 

Pe câmpurile din Spania lucrează foarte mulți români. Despre condițiile grele de muncă și abuzurile la care sunt supuși, StiriDiaspora.ro a scris în repetate rânduri. 

Câteva dintre articolele despre situația din Spania le puteți accesa mai jos:

„Abuz continuu”. Familie de români, condamnată la peste jumătate de secol de închisoare pentru exploatarea conaționalilor, în Spania

Spania. Muncitori români, exploatați pe câmpurile agricole: Mutați dintr-un loc în altul pentru a nu fi localizați

O rețea de exploatare a muncitorilor migranți, desființată în sudul Spaniei. 43 de persoane, arestate

Spania. 18 muncitori români i-au reclamat pe angajatori, tată și fiu: Ce s-a întâmplat după ce i-au chemat la cules usturoiul

 

----------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel