Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Italia și România, singurele câștigătoare”. Sacrificiile făcute de badantele românce pentru copiii lor: „Îmi opream 10 euro, restul le trimiteam lor”
WhatsApp
În Italia, oamenii care lucrează ca lucrători pentru bătrâni sunt cunoscuți ca „badanti” . Povestea lor denotă sacrificiu, relatează un reportaj voxeurop.eu. Femeile își lasă țara și familia în urmă pentru a-și pierde ani de viață la locul de muncă. Ele plătesc pentru asta cu ani de viață și uneori cu sănătatea lor. „Italia și România sunt singurele câștigătoare” , arată reportajul.
„Italia și România, singurele câștigătoare”. Sacrificiul făcut de badantele românce pentru copiii lor: „Îmi opream 10 euro, restul le trimiteam lor”

„Imaginează-ți cum este să trăiești cu o persoană bătrână și bolnavă înainte de a fi o persoană bătrână și bolnavă. Anulează-ți propria identitate și adaptează-te la ritmurile acelor alte vieți. Trezirea dimineața când se trezesc, curățarea lor, pregătirea lor pentru micul dejun și ține-le companie 24 de ore pe zi”, așa își începe voxeurop.eu reportajul realizat despre badantele românce din Italia.

Gătitul, jocul de cărți, curățenia în casă, uneori criticat de către bătrâni și familiile lor, vizionarea emisiunilor TV pe care doresc să le vadă bătrânii, pregătirea lor de culcare și culcarea în același timp ca ei, trezirea noaptea dacă au nevoie sau dacă încep să țipe din cauza halucinațiilor - unii pacienți suferă de demență sau Alzheimer. O badantă româncă are doar două ore libere, și asta nu este în fiecare zi, și numai dacă va avea norocul că familia italiană care o angajează respectă măcar singurul drept pe care îl are.

S-ar putea să faci muncă nedeclarată sau parțial declarată în Italia, cu alte cuvinte: fără contract sau cu unul care declară doar cinci sau șase ore pe zi, chiar dacă lucrezi 24 de ore. Desigur, munca 24/7 este ilegală în Italia, dar familiile sunt reticente în a plăti mai multe taxe sau nu își pot permite și nici nu pot angaja două badante după cum ar fi necesar.

Și accepți toate acestea pentru că ești forțat de datoriile și sărăcia pe care le-ai lăsat în urmă în România. Ai nevoie de acest job, iar familia pe care ai lăsat-o în urmă are nevoie de banii pe care îi câștigi.

Pensia va fi mică, așa că o badantă româncă nu poate decât să aștepte cu nerăbdare o bătrânețe fără o plasă de siguranță. Nu poate decât să spere că sacrificiul său nu va fi uitat de acei copii pe care i-a ajutat. 

Italia. O fostă badantă româncă, un nou început după 17 ani de locuri de muncă nedeclarate și precare. Povestea emoționantă a Magdei, care a luat-o de la zero

 

Multe românce se sacrifică pentru familiile lor

 

Jurnalistul de la voxeurop.eu care a realizat reportanul a petrecut câteva săptămâni în Puglia, în regiunea de sud a Italiei, unde a întâlnit mai multe românce care lucrau ca „badanti”. A vorbit cu ele în parcurile din provincia Lecce unde merg pentru cele două ore libere pe care ar trebui să le aibă în fiecare zi, dar de care nu se bucură întotdeauna.

Motivele pentru care și-au părăsit țara sunt cunoscute de ani de zile și au legătură cu viața de zi cu zi din România: șomajul, sărăcia, marginalizarea celor vulnerabili. Multe românce se sacrifică pentru familiile lor atunci când soții și-au pierdut locul de muncă după ce fabricile sau minele s-au închis. Unele sunt mame singure care au fost nevoite să-și lase copiii în urmă pentru a-și permite să-i crească. Alții au rămas fără loc de muncă când multe ateliere textile sau fabrici de diferite feluri au fost închise în România. 

În săptămânile petrecute în Puglia, jurnalistul a descoperit un fenomen care ar fi trebuit să înceapă să ne îngrijoreze cu ani în urmă, când un întreg prim val de românce a plecat să îngrijească bătrânii în Italia: multe dintre ele scăpau de violența soților. În absența programelor pentru supraviețuitorii violenței domestice și a adăposturilor pentru femei, migrația a fost soluția lor pentru a le salva viețile.

„Dacă n-ar fi fost Italia, ar exista un alt loc în lume unde m-aș putea ascunde de un abuzator care, în loc să-și refacă viața, încă mă caută să mă omoare pentru că nu i-am tolerat maltratarea. M-am hotărât să trăiesc pentru cei patru copii ai mei, chiar evadând pentru a face o treabă decentă în această lume nemulțumită și a-mi reconstrui viața alături de altcineva pentru că vreau ca copiii mei să fie mândri și fericiți. Și astăzi mă bucur. Dacă aș fi rămas în țara mea, aș fi murit de mult. În acest fel, mă bucur și sunt mândră de copiii mei, pentru că ei încă mă au și mă vor avea mereu să-i susțin atunci când au nevoie de mine”, spune o româncă.

 

Ileana ținea doar 10 euro pentru ea și trimitea restul banilor în România

 

2. -imagine fara descriere- (italia-si-romania--singurele-castigatoare--sacrificiul-facut-de-badantele-romance-pentru-copiii-lor-imi-opream-10-euro--restul-le-trimiteam-lor-2.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

„Migrația este o consecință a problemelor sociale cu care se confruntă România. Când politicienii vorbesc despre acest fenomen, ar trebui să vorbească și despre soluții pentru supraviețuitorii violenței domestice. În 2020, au fost raportate 26.809 cazuri de violență în familie și 72 de persoane au fost ucise în urma lor, majoritatea femei și copii”, arată reportajul citat.

Există o legătură directă între migrație și violența domestică: mame minore, rasism, corupție, șomaj, funcționarea defectuoasă a sistemelor de sănătate și educație.

Numărul românilor care trăiesc în străinătate este enorm: doar în Italia sunt acum 156.855 de badante. Numărul real ar putea fi dublu, pentru că DOMINA, o asociație pentru familii, estimează că 57% fac muncă la negru. La 1 ianuarie 2021, în Italia trăiau 1.076᠎.412 români.

Ileana a părăsit România la 41 de ani din cauza violenței domestice: îi era frică să nu-și piardă viața. Chiar și așa, ea a continuat să trimită bani soțului ei, pentru că au doi copii și le-au construit case pe terenul pe care îl dețin. Ileana ținea doar 10 euro pentru ea, în caz că se îmbolnăvea și avea nevoie de medicamente. „Am făcut muncă nedeclarată, fără contract, pentru că atunci când ai nevoie de bani și nu vrei să te întorci acasă la un soț violent, orice e bine”. A fost umilită și jignită de familiile italiene pentru care lucra. Au tratat-o ​​ca pe o slugă, pierzând ani din viață în schimbul a puțin peste 100.000 de euro pe care i-a trimis familiei ei din România în cei 16 ani de muncă în Italia.

Acum Ileana nu are nimic. Soțul ei nu o va lăsa să se întoarcă la casa pe care a renovat-o cu banii câștigați în Italia. Nu are nicio cale legală de a acționa împotriva lui, pentru că pământul pe care se află casa și pământul pe care au construit pentru copiii lor îi aparține ca moștenire de la părinții săi. În orice caz, nu îndrăznește să-l ducă în tribunal pentru că îi este frică de soțul ei violent. 

Nu are economii pentru că și-a trimis acasă majoritatea veniturilor și în câțiva ani va ajunge la vârsta de pensionare. Se vorbește doar de dragul de a vorbi, pentru că Ileana nu va avea pensie din moment ce și-a făcut aproape toată munca fără contract. 

Salariul minim pentru o badantă din Italia în 2023. Tot ce trebuie să știți despre banii lucrătorilor casnici, oficial de la Ministerul Muncii

 

Zeci de mii de românce se vor întoarce în țară la bătrânețe

 

3. -imagine fara descriere- (italia-si-romania--singurele-castigatoare--sacrificiul-facut-de-badantele-romance-pentru-copiii-lor-imi-opream-10-euro--restul-le-trimiteam-lor-4.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Nu este singurul cetățean aflat într-o astfel de situație și statul român nu este pregătit pentru întoarcerea ei. Zeci de mii de românce, în prezent badante în Italia, se vor întoarce în țară la bătrânețe. Unele vor reveni să trăiască cu soții lor violenți pentru că nu au unde să meargă. Altele nu vor putea să se întrețină singure, deoarece munca lor în Italia nu a fost declarată.

Româncele sunt obișnuite să se sacrifice, pentru că societatea locală așteaptă asta de la ele. Iar soarta unui badante presupune multe sacrificii, pentru că a avea de trăit 15, 16 sau 20 de ani din viața cu bătrâni și bolnavi de care trebuie să aibă grijă zi de zi până mor nu este viață.

Sacrificiul lor ajunge în punctul în care unele românce își găsesc adesea de lucru în plus ca curățenie în cele două ore libere pe care le au în fiecare zi, după cum a spus Ionela. „A lucra ca badantă este ca și cum ai fi în arest la domiciliu”, a spus o româncă.

Când oamenii vorbesc despre drepturile badantelor românce și despre abuzurile pe care le suferă, unele voci continuă să dea vina pe victime: de ce sunt de acord să lucreze în aceste condiții? De ce nu își revendică drepturile? Vulnerabilitatea lor începe în România, prima țară în care drepturile lor nu au fost respectate. Românii fac compromisuri cu abuzul din străinătate pentru că nimeni din țara lor nu i-a informat că au drepturi.

Multe dintre femei sunt supuse exploatării și plăților mici în România. Eugenia lucra într-o fabrică de pâine din Tulcea, unde și-a rupt piciorul coborând niște scări purtând o cutie mare de produse. Deși încă șchiopăta de la acel accident de muncă, fabrica nu i-a plătit niciodată vreo despăgubire pentru daune. 

 

Italia a fost o ieșire pentru multe românce

 

Marcela a crescut într-o comunitate din Curtea de Argeș unde multe femei au fost agresate de soții lor, așa cum i s-a întâmplat și ei. Pe strada Marcelei sunt 30 de familii și 10 femei de acolo au plecat la muncă în străinătate. Italia a fost o ieșire pentru multe românce, pentru că statul român nu a ajuns niciodată la ele, fie cu brățări de proximitate pentru agresori, fie cu un număr suficient de locuri în adăposturi. 

Din moment ce au fost mereu singure, aceste femei nu știu să ceară sprijin instituțiilor atunci când sunt abuzate sexual. Sunt îngrozitor de speriate pentru că în România violența domestică le-a distrus curajul.

Poveștile acestor femei sunt sfâșietoare: mame singure, femei violate, o văduvă care și-a pierdut locul de muncă când s-a închis croitoria în care lucra, o tânără care își amintește că avea 14 ani când mama ei a plecat în Italia la muncă și s-a simțit abandonată. Nu poți vorbi despre migrație fără a vorbi despre toate aceste probleme sociale care o generează. Nu poți separa o bucată din realitatea românească și ignora întregul context din jurul ei. 

Caz unic în Italia. Familia unei badante românce solicită daune de 1.200.000 euro după ce îngrijitoarea a murit de Covid-19: „S-a infectat de la bătrân!”

 

România și Italia beneficiază de sacrificiile badantelor

 

Silvia Dumitrache, fondatoarea Associazione Donne Romene in Italia, o asociație care apără drepturile muncitorilor români, afirmă că statele, atât România cât și Italia, beneficiază de sacrificiile badantelor: economia românească crește cu banii pe care ele îi trimit la casele lor, în timp ce Italia economisește cheltuieli. 

Potrivit raportului DOMINA, costul total al îngrijirii persoanelor vârstnice plătit de familii se ridică la 11,6 miliarde de euro, pe care statul italian îl economisește prin faptul că nu mai acordă astfel de îngrijiri prin serviciul său de asistență publică.

În plus, statul italian câștigă bani din taxele plătite de familiile care semnează contracte de muncă cu badantele lor. Silvia Dumitrache afirmă că instituțiile închid ochii la cazurile multor badante care lucrează 24/7 și își văd drepturile subminate: „Statul italian este complice la această situație”.

Mirela Videa, atașat pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale la ambasada României în Italia, consideră că statul italian ar trebui să implementeze două soluții: să acorde scutiri de impozite familiilor care își îngrijesc bătrânii și să creeze o instituție care să gestioneze „confluența dintre cerere și ofertă” pentru atribuirea locurilor de muncă și eliminarea agenților care activează pe piața neagră și exploatează muncitorii.

 

Româncele își lasă copiii pentru a plăti ratele mașinii de spălat

 

4. -imagine fara descriere- (italia-si-romania--singurele-castigatoare--sacrificiul-facut-de-badantele-romance-pentru-copiii-lor-imi-opream-10-euro--restul-le-trimiteam-lor-3.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

La întrebarea „De ce ai venit să lucrezi în Italia?”, multe românce au răspuns că s-au îndatorat cumpărând electrocasnice sau luând împrumuturi pentru a-și permite înmormântarea rudelor care au murit pe neașteptate.

Migrația este doar o mică parte din realitatea românească, în care femeile își lasă copiii pentru a plăti ratele mașinii de spălat.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG    

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel