Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Isteria „dubei albe” a românilor care „fură copiii” din Franța, ilustrată într-un documentar: „Ne-am întrebat cum să arătăm ceva ce nu se vede: zvonuri”
WhatsApp
În anul 2019, un zvon fals despre trafic de organe a provocat violențe grave împotriva românilor din Franța. A fost realizat un documentar, regizat de Jean Bulot și scriitorul Christophe Boltanski, care va fi difuzat astăzi, 26 noiembrie, de la ora locală 21.00, care revine asupra acestui episod sinistru.
Isteria „dubei albe” a românilor care „fură copiii” din Franța, ilustrată într-un documentar: „Ne-am întrebat cum să arătăm ceva ce nu se vede: zvonuri” FOTO: captură tvmag.lefigaro.fr

Sălbăticie. În videoclipurile postate pe Snapchat, tinerii se filmează insultând și bătând membrii comunității de romi din România. Acest documentar subtitrat Radioscopy of a rumor, regizat de Jean Bulot și scriitorul Christophe Boltanski, urmărește psihoza care a cuprins anumite orașe din Île-de-France în anul 2019, când locuitorii susțineau că au văzut romi din România „furând copii pentru a le lua organele”. Desigur, totul a fost greșit. Dar panica a fost cuplată cu rasism nestăpânit și 37 de atacuri fizice, fără a lua în calcul insultele zilnice.

Cum se scuză doi frați români, care au ajuns buni de plată în Franța - 500.000 de euro amendă: „Am acceptat doar un loc de muncă”

 

„Auzim voci pe rețelele de socializare care îndeamnă să ne protejăm copiii”

 

„Există o grămadă de explicații”, detaliază Jean Bulot, „ceea ce explică de ce este dificil de urmărit originea zvonului”. Dorința de a-și apăra grupul „auzim voci pe rețelele de socializare care îndeamnă să ne protejăm copiii”, se amestecă cu „plăcerea de a-și putea revărsa violența cu sentimentul că este legitimă”. Despre „prade” care sunt, de asemenea, „ușoare”, deoarece „se adresează doar rar la poliție”.

Pentru a pune capăt acestei violențe de grup, Poliția a trebuit să vorbească oficial. Articolele publicate în presă nu au fost suficiente. „Această poveste arată și cu degetul distanța anumitor populații de mass-media tradițională, chiar și neîncrederea față de acestea”, notează Jean Bulot. „Rețelele Snapchat și WhatsApp au servit drept sursă de informații. Am auzit influenceri de mici dimensiuni jurând pe ceea ce au cel mai drag că au fost martori la răpiri, înainte de a încuraja să pedepsească romii”

Camionul unui șofer român, imobilizat pe o autostradă din Franța: „Ar putea fi doar o piesă a puzzle-ului”

 

Calmul după furtună

 

Acest documentar alternează mărturii și fotografii care arată suburbii tăcute. Calmul după furtună. „Ne-am întrebat cum să arătăm ceva ce nu se vede: zvonuri”, explică Jean Bulot.

Acest zvon, care servește drept scânteie pentru ură, nu a dispărut din păcate. Luna trecută, o tânără din Franța a lansat un videoclip în care susține că a scăpat de a fi răpită de „un român”. Mărturia ei fără coadă sau cap a devenit virală. Găsim aceleași ingrediente ca în anul 2019: fapte neverificabile, folosirea rețelelor sociale, rasism latent.

„Aproape am fost răpită de o rețea de români în gară”. Videoclipul viral al unei tinere din Franța a declanșat un val de xenofobie. Poliția: „Fake News!”

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv              

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel