Pe lângă turism, agricultura reprezintă o sursă importantă de venit pentru turci. Mai ales acum, când economia locală a ajuns în cea mai adâncă prăpastie din ultimii 24 de ani. După Rusia, suntem a doua piaţă de desfacere pentru produsele cultivate aici, relatează Observator. Anul trecut importurile de roşii turceşti au atins cel mai mare nivel din ultimul deceniu, iar ţara noastră se află în top cinci importatori de fructe şi legume din Turcia.
În prima jumătate a acestui an, exporturile de fructe şi legume proaspete ale Turciei către România au depăşit 126 de milioane de dolari. Antalya este raiul solariilor. Miliarde de dolari aduce agricultura la bugetul ţării. Sunt milioane de hectare de solarii cultivate cu fructe şi legume care ajung peste tot în Europa.
Emine şi Mahmut sunt agricultori în Antalya. Cultivă roşii, căpşuni, dar şi alte produse care ajung atât pe mesele turcilor, cât şi pe cele ale vecinilor europeni. Ne explică de ce trebuie să ne aşteptăm la preţuri tot mai mari de acum încolo.
„Munca noastră este într-un moment de impas. Tot ce folosim pentru solarii, toate acestea costă. Poate să fie acum un preţ, peste trei zile un alt preţ”, spune Emine Kurt și Mahmut Kurt, fermieri, conform sursei citate.
Într-o piaţă din Antalya, un kilogram de roşii se vinde la 15 lire turceşti. Adică aproape 4 lei kilogramul. Un kilogram de varză costă 4 lire, echivalentul unui leu, iar unul de cartofi între 9 şi 10 lire, adică 2 lei şi 60 de bani. Bananele se vând şi ele la 20 de lire turceşti, adică 5 lei şi 20 de bani, iar căpşunile la 100 de lire, adică 26 de lei.
„Foarte scumpă piaţa. De acum încolo o să alegem absolut tot, pentru că economia noastră nu merge spre bine. Salariile au rămas la fel, însă totul s-a scumpit”, spune o localnică.
„În primul rând electricitatea s-a scumpit, chiriile s-au scumpit. În principal mâncarea”, precizează Mihaela Ellibeş, ghid turistic.
Anul trecut lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul. Problemele ţărilor cu care facem comerţ se vor simţi şi în buzunarele noastre.
„La o inflaţie de 85%, cât este în momentul de faţă în Turcia, cert este că legumele şi mai mult ca sigur şi fructele se vor scumpi cu cel puţin 30-40%”, spune Dragoş Frumosu, specialist în industra alimentară.
Deja fructele şi legumele din Turcia ajung în pieţele noastre la preţuri cel puţin duble. De pildă, roşiile costă 10 lei kilogramul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News