Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
În Italia se propune prelungirea vacanței de vară până în octombrie. Motivul: temperaturile extrem de ridicate
WhatsApp
Înapoi la cursuri în octombrie în loc de septembrie. Aceasta nu este o glumă, ci propunerea lansată de diverse asociații de profesori și sindicate care îi cer ministrului Educației, Giuseppe Valditara, să revizuiască calendarul școlar, prelungind și mai mult vacanța de vară în școlile care nu sunt echipate pentru a face față căldurii/ frigului. Este o propunere de coșmar pentru părinții care își termină zilele de vacanță cu mult înainte de începerea școlilor și pentru care centrele de vară și campusurile sunt extrem de scumpe.
Criza demografică din Italia: 3.000 de școli riscă să se închidă din cauza scăderii natalității. De ce nu mai fac italienii copii / Foto: Freepik

În Bolzano, elevii se pregătesc să se întoarcă la catedră pe 5 septembrie, prima regiune în care clopoțelul va suna în 2024/2025. Coordonarea națională a profesorilor pentru drepturile omului este cea care insistă asupra oportunității de a prelungi vacanța cu încă o lună, „având în vedere schimbările climatice în curs și căldura puternică care a caracterizat lunile de vară”.

Acesta este motivul pentru care Cnddu a scris președintelui Societății italiene de pediatrie, Annamaria Staiano, președintelui Federației italiene a pediatrilor, Antonio D'Avino, și președintelui Asociației naționale a pediatrilor, Maria Angela Grassi, solicitând un aviz științific privind oportunitatea amânării începerii anului școlar.

"Credem că este necesar să revenim asupra subiectului pentru a formula ipoteze de soluții adecvate și oportune”, a scris coordonatorul Cnddu, Romano Pesavento, într-o scrisoare adresată ministrului Valditara și regiunilor, subliniind importanța evaluării amânării calendarului pentru a evita eventuale îmbolnăviri atât pentru elevi, cât și pentru profesori, a căror vârstă medie este adesea ridicată.

"Este absurd să începem cursurile în septembrie"

 

Poziția lor nu este izolată. Marcello Pacifico, președintele Anief, se numără printre principalii susținători ai acestei propuneri: „Cu această căldură, este absurd să începem cursurile la mijlocul lunii septembrie, mai bine în octombrie. Avem nevoie de bun simț și previziune. Ciclurile de producție trebuie, de asemenea, să se schimbe, iar administrația publică trebuie să inițieze aceste schimbări în funcție de climă”, a declarat Pacifico.

Un aviz emis de Societătea italiană de medicină a mediului propune deschideri diferențiate între nord și sud, scrie publicația La Repubblica.

"Anul trecut, s-au înregistrat îmbolnăviri în rândul elevilor, mai ales în sudul Italiei, pe tot parcursul lunii septembrie, din cauza căldurii excesive din sălile de clasă”, explică președintele Alessandro Miani. "Fenomenul valurilor de căldură tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, cu posibilitatea ca temperaturi de până la 36 de grade Celsius să continue în octombrie, nu poate fi ignorat sau mai rău. Trebuie să ne confruntăm cu realitatea, iar astăzi bunul simț ar sugera să lăsăm școlile din sudul Italiei închise până la echinocțiul de toamnă, care cade între 21 și 23 septembrie, pentru a proteja bunăstarea psiho-fizică a elevilor".

Părinții nu sunt de acord cu o asemenea măsură


Motivele celor care se opun acestei propuneri nu sunt puține. Nicio familie nu pleacă în vacanță trei luni pe an, darămite patru. Italia are deja una dintre cele mai lungi vacanțe de vară din Europa. De aceea, în fața propunerii de a prelungi și mai mult vacanțele, părinții sunt furioși.

Există mai multe motive, toate valabile: nimeni nu are vacanțe atât de lungi, costurile centrelor de vară (sau ale vacanțelor în sine) sau ale babysitterilor sunt din ce în ce mai mari, nu toată lumea poate conta pe bunici sau pe celebrul „sat” în care să crească copiii, iar concilierea dintre muncă și familie creează uneori dificultăți enorme și accentuează inegalitățile sociale.

În primăvară, o petiție lansată de organizația WeWorld și de duo-ul Mammadimerda a strâns peste 60 000 de semnături, solicitând remodelarea calendarului școlar italian. Dar în sens invers.

"Pauza școlară foarte lungă multiplică inegalitățile, favorizează pierderea abilităților cognitive și relaționale ale fetelor, băieților și adolescenților și descurajează echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru mulți părinți obligați să jongleze cu tabere de vară costisitoare și lipsa de alternative la prețuri reduse”, scriu părinții.

Mai degrabă, ei cer instituțiilor să deschidă școlile și în lunile iunie și iulie, cu activități extrașcolare, reprogramând celelalte vacanțe din timpul anului, după modelul restului Europei.

Calendarul școlar 2024/2025

 

Calendarul școlar 2024/2025 prevede că primii care se vor întoarce în bănci vor fi elevii din Tirolul de Sud, care vor fi la școală începând cu 5 septembrie. Apoi va veni rândul Trentino, pe 9, urmat de Marche, Friuli Venezia Giulia, Piemont, Umbria, Valle D'Aosta și Veneto, pe 11.

Pe 12 septembrie va fi rândul Campaniei, Lombardiei, Molise, Sardiniei și Siciliei.

Pe 16 septembrie, Abruzzo, Basilicata, Calabria, Emilia Romagna, Liguria, Lazio, Apulia și Toscana. 

 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG  

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
pixel