Manifestarea face parte din programul organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale Române.
Un adevărat maraton are loc de azi dimineaţă în Sala Bizantină a Ambasadei României din Franţa, iar microfonul trece din mână în mână de la traducători la scriitori, profesori care predau limba română în diverse universităţi franceze, studenţi, public, pentru a împărtăşi experienţe sau a pune întrebări.
În Franţa româna are un statut de limbă rară, iar cei care vor să promoveze aici literatura română nu au o sarcină uşoară. Jean Poncet, cunoscut în special pentru minunata traducere a operei lui Lucian Blaga.
„Numărul mic de traducători din română în franceză înseamnă că puţine traduceri din literatura română apar în Franţa. Suntem doar nouă traducători permanent activi, care traduc din română în franceză. Aceştia nouă publicăm în jur de şase cărţi pe an, mai puţin de una de fiecare, ceea ce deja nu este rău. N-aş spune că este o lipsă de interes a publicului francez pentru literatura română, pentru că, atunci când apar cărţile şi reuşim să le aducem la cunoştinţa publicului, sunt destui care cumpără. Problema este că, fiind atât de puţini traducători, se traduce doar o parte infimă a cărţilor publicate în România“, a declarat Jean Poncet, titrează RRA.
Evenimentul organizat astăzi de Institutul Cultural Român din Paris deschide totodată seria manifestărilor dedicate împlinirii a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
Institutul Cultural Român organizează, în Bucureşti şi în 20 de oraşe din străinătate, o serie de evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în perioada 12 - 20 ianuarie.
Pe 17 ianuarie Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin organizează, la Ambasada României din Berlin, un concert cameral ilustrat pe fundal de o prezentare multimedia, dedicate compozitorului, pianistului şi dirijorului român Constantin Silvestri, la aniversarea a 110 ani de la naştere. Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită la Ateneul din Madrid, printr-un eveniment care va aduce pe scena prestigioasei instituţii de cultură madrilene opera poetică a lui Mihai Eminescu, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei. ICR Praga şi Ambasada României în Republica Cehă vor organiza un concert de lieduri pe versuri eminesciene al sopranei Anda Louise Bogza. ICR Tel Aviv organizează evenimentul "Enescu inspiraţional" la Conservatorul Israelian din Tel Aviv.
Pe 18 ianuarie Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de ICR New York printr-un eveniment care îi va avea ca protagonişti pe celebrul actor român Vlad Ivanov şi pe compozitorul şi percuţionistul Lucian Maxim. "Life & Love", un melanj inedit de poezie eminesciană şi muzică, va fi prezentat în premieră, fiind creat special pentru spaţiul nord-american.
Pe 19 ianuarie Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României la Budapesta, Asociaţia Timişoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, respectiv Universitatea Politehnica Timişoara şi Muzeul Naţional al Banatului, organizează evenimentul Spotlight Heritage Timişoara / Patrimoniul sub reflectoare, care aduce în prim-plan şi o instalaţie interactivă vizibilă cu ajutorul ochelarilor VR. ICR Londra organizează conferinţa cu tema "Mihai Eminescu, spaţiul anglo-saxon şi german: influenţă şi receptare" care va releva prezenţa, în gândirea şi creaţia lui Eminescu, a unor figuri, simboluri şi influenţe engleze.
Institutul Cultural Român de la Viena va organiza prelegerea "Mihai Eminescu, student la Viena" şi lectura scenică a unei selecţii din opera lirică eminesciană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News