Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ghid de reîntoarcere în țară: echivalarea și recunoașterea diplomelor obținute în străinătate
WhatsApp
Românii plecați în străinătate care plănuiesc să revină în țară își pot echivala diplomele obținute în alte țări.
Ghid de reîntoarcere în țară echivalarea și recunoașterea diplomelor obținute în străinătate

Tot mai mulți români care au plecat să lucreze în străinătate în urmă cu mulți ani plănuiesc să revină în țară. De-a lungul timpului, o parte dintre aceștia sau copii lor au obținut diverse diplome și calificări. Citește mai departe un scurt ghid despre recunoașterea diplomelor preuniversitare și universitare străine în România.  

Recunoașterea diplomelor preuniversitare străine

 

Inspectoratul Școlar al județului în care elevul își va continua studiile echivalează diplomele I-XII/XIII absolvite în străinătate. Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educației echivalează diplomele preuniversitare străine, potrivit Ghidului de întoarcere în țară.

Dosarul de echivalare trebuie să fie prezentat de către părinții, sau tutorii legali ai elevului la instituția de învățământ la care este înscris ca audient sau la inspectoratul școlar din județul în care se vor continua studiile.

În cazul în care părinții, tutorii sau susținătorii legali nu prezintă dosarul în termen de 30 de zile de la înscrierea elevului ca audient, elevul va fi înscris în clasa următoare ultimei clase absolvite în România sau în clasa aleasă de comisia instituției de învățământ.

Dosarele de echivalare a diplomelor pot fi depuse la Ministerul Educației sau la Inspectoratul Școlar Județean. Solicitați echivalarea pentru a obține recunoașterea studiilor și diplomelor străine. Cererea va fi susținută de documente doveditoare.

Echivalarea și recunoașterea diplomelor universitare străine

 

Universitățile românești recunosc studiile universitare din străinătate pentru viitorii studenți. CNRED din cadrul Ministerului Educației recunoaște diplomele de licență și de masterat. 

Instituțiile de învățământ superior sau de cercetare și dezvoltare din România recunosc diplomele de doctorat (doar pentru programe postuniversitare, abilitare, posturi didactice sau de cercetare) sau Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (în alte scopuri decât cele prevăzute pentru universități).

Dacă sunteți conducător de doctorat sau profesor universitar în străinătate, adresați-vă site-ului CNRED pentru recunoașterea în România. Înainte de a pleca de acasă, vizitați site-ul CNRED pentru a vedea dacă documentele dvs. academice trebuie să fie apostilate sau super-legalizate.

Alte articole din seria "Ghid de reîntoarcere în țară"

 

Plănuiești să revii în țară? Citește aici cum poți beneficia de serviciile medicale din România.

Lucrezi în străinătate și plănuiești să te întorci în țară? Vezi aici cum înscrii copilul în învățământul românesc.

 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel