„Principala noastră preocupare pentru românii din diaspora este educația, învățarea limbii române. Sprijinim cultural bisericile din afara granițelor. Avem un grant care se adresează direct bisericilor. În acest an, avem cel puțin 200 de biserici care au făcut cereri pentru un asemenea grant. Nevoi sunt de toate tipurile și Guvernul României nu a avut niciodată mai multă deschidere decât astăzi vizavi de românii din afara granițelor.
Noi facem ședință online la fiecare două săptămâni cu mediul asociativ, cu cine își dorește, consulate, ambasade, etc. Cine își dorește să intre, este binevenit. Invităm pe toată lumea să vină cu propuneri. Să vina cu idei, să nu spună cum să facem. Împreună putem învăța unii de la alții.
Nu m-am născut la departamentul pentru românii de pretutindeni și dacă o să întrebați jumătate din spectrul politic, o să spună că sunt cea mai nepotrivită persoană“, a afirmat secretarul de stat Gheorghe Cârciu referindi-se la proiectele pentru românii din afara granițelor pe care Guvernul României la implementează.
„Nu despre asta e vorba, ci să se regăsească cumva cifra asta uriașă de 8 milioane de români pe tabla Guvernului, să îi aibă în față, fiindcă este, efectiv, încă o Românie în fața granițelor“, a punctat Bogdan Chireac.
„Este pe tabla Guvernului, încă nu suficient de prezentă, cu asta sunt de acord cu dumneavoastră. Datoria noastră este să o punem de fiecare dată pe tabla și pe masa guvernului“, a mai spus Gheorghe Cârciu.
„Cu siguranță și reprezentarea parlamentară ar trebui să fie mai importantă. Patru deputați și doi senatori nu reușesc să își facă teritoriul, colegiul...“, consideră secretarul de stat.
Vezi mai multe: Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al DRP, informații esențiale pentru românii din străinătate - interviu
În acest context, precizăm că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un act normativ care vizează completarea Legii educaţiei şi prevede că unităţile de învăţământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preşcolarii şi elevii care nu au fost înscrişi pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învăţământ din România.
Potrivit legii promulgate, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul şcolar judeţean organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.
Totodată, pentru organizarea şi predarea noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare şi schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în statele membre UE.
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educaţiei va elabora normele metodologice necesare.
Citește în continuare AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News