"Suntem forţaţi să constatăm că există o permanenţă din partea Turciei cu aceste provocări inadmisibile. Aşteptăm ca Turcia să îşi clarifice poziţiile", a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.
"Mingea este în terenul Ankarei. Noi suntem pregătiţi să acceptăm raportul de forţe în cazul continuării noilor provocări de către Turcia, deşi obiectivul nostru este să iniţiem un dialog real cu Turcia", a subliniat oficialul francez.
Retrimiterea unei nave de explorare în ape teritoriale ale Greciei reprezintă "o nouă provocare care este inadmisibilă", a afirmat, la rândul său, Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei. Maas a cerut Administraţiei Recep Tayyip Erdogan să îşi schimbe atitudinea în "cel mult o săptămână". "Ulterior, Uniunea Europeană va stabili ce abordare să aibă", a atras atenţia şeful diplomaţiei de la Berlin. Germania exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Turcia a reluat, luni, activităţile de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi în zone disputate din Marea Mediterană, iar Guvernul Greciei a avertizat că va cere sancţiuni din partea Uniunii Europene. Nava turcă Oruc Reis a iniţiat activităţi de prospecţie în largul Insulei elene Kastellorizo, situată în apropierea coastelor Turciei. "Este vorba de o escaladare majoră a crizei, o ameninţare directă la adresa păcii regionale", a reacţionat Ministerul de Externe de la Atena, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News