Trei bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 45 și 63 de ani, trebuie să răspundă în fața Curții Regionale din München. Procuratura îi acuză de „contrabandă cu străini în scopuri comerciale”. Se spune că au format un grup criminal până în primăvara anului 2016, pentru a aduce oameni, în special din Nepal și India, în Germania.
Potrivit parchetului, inculpații au intermediat căsătorii fictive pentru străini cu cetățeni ai Uniunii Europene și le-au furnizat astfel un „bilet” către Republica Federală Germania.
Făptașii au exploatat, sau mai bine spus abuzat, „dreptul derivat de liberă circulație” al UE. În consecință, soții persoanelor care au un drept de ședere în UE se bucură și de dreptul de a alege în mod liber locul de reședință în UE. Acest lucru se aplică și rudelor care nu sunt cetățeni ai UE, în acest caz specific, pentru persoanele din Nepal și India.
În procesul de la München, inculpații sunt acuzați că au recrutat mai mulți străini pentru căsătorie fictivă. Cu ajutorul vizelor frauduloase sau a pașapoartelor falsificate, cei afectați au fost aduși mai întâi în Germania. Acest lucru s-a făcut mai ales cu mașina, dar în unele cazuri și cu avionul.
Ulterior, se spune că inculpații au înregistrat căsătorii prin intermediul unei agenții de nunți din Hamburg, care au fost ulterior desfășurate în Danemarca. Acolo obstacolele birocratice pentru căsătoriile dintre partenerii străini erau foarte mici la acea vreme.
După căsătoriile din Danemarca, indienii și nepalezii au fost aduși înapoi în Germania. Acolo au solicitat un permis de ședere pentru soții cetățenilor UE la autoritățile responsabile cu imigrația - și de obicei l-au obținut fără probleme. Valabilitatea permisului râvnit este de obicei de cinci ani.
Potrivit anchetatorilor, banda a primit până la 20.000 de euro pentru fiecare „căsătorie”.
Pentru a justifica cererile de reședință, se spune că acuzații au falsificat numeroase documente. De exemplu, și-au înregistrat „clienții” cu contracte de muncă false ca ajutor de bucătărie și au falsificat fișe salariale. De asemenea, au oferit oamenilor adăpost fictiv în mai multe apartamente și restaurante din Bavaria.
Presupusa fraudă a căsătoriei false, care urmează acum să se judece la München, nu este un caz izolat. Anchetatorii întâlnesc în mod repetat infracțiuni similare în toată Germania.
În stabilirea contactului dintre contrabandiști și migranți, „rolul rețelelor sociale a câștigat teren în ultimii ani”, potrivit BKA. „Aici contrabanda este oferită prin conturi private, dar și prin grupuri deschise și închise, de exemplu pe Facebook”.
Păcat că mijloacele poliției în lupta împotriva acestei forme de infracțiuni sunt foarte limitate, la urma urmei, încheierea unei căsătorii de conveniență în Germania nu este încă o infracțiune, potrivit focus.de. Doar atunci când soțul dă informații false unei autorități, de exemplu pentru a obține un permis de ședere, există o încălcare a legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News