Pe românca Ștefania Vasile am cunoscut-o prin intermediul poeziilor sale de o sensibilitate aparte. Vara trecută a lansat un volum de poezii în Italia, acolo unde lucrează ca badantă, meserie de care este foarte mândră și o face cu dăruire.
Mai multe despre acest subiect, vă invit să citiți în continuare -->> AICI.
Născută și crescută în județul Constanța, deși plecată de mulți ani în Italia, Ștefania Vasile nu a uitat că astăzi este Ziua Dobrogei. O iubitoare, păstrătoare și chiar promotoare a portului și a tradițiilor populare, românca noastră s-a implicat într-un proiect de suflet de promovare a valorilor și frumuseților dobrogene. Așa s-a născut piesa „Frunză legănată-n soare“, interpretată de tânărul interpret dobrogean Daniel lonuț Arămitu, la care Ștefania Vasile a avut o contribuție esențială.
Ștefania Vasile: "Dumnezeu a creat sufletele iar omul a creat drumurile pentru a face ca acestea să se întâlnească“. Aceleaşi drumuri au făcut ca multe suflete să se despartă, ori să se depărteze de cei dragi şi de ţinuturile natale, pribegind prin lumea străină, înfruntând viaţa cu tăişul ei ca briciul. Mulţi spun că noi, cei care rătăcim prin lume uităm de unde am plecat... eu aş spune contrariul: când eşti plecat departe nu poţi uita, nu ai cum să uiţi casa ta, satul tău, familia ta, tradiţiile, sărbătorile...pentru că le ai în suflet, ele vin cu tine oriunde vei merge!
Trăiesc în diaspora dar am găsit întotdeauna un drum care să mă conecteze cu ţara mea, cu oamenii care trăiesc acolo, reuşind o conexiune din care se nasc întotdeauna proiecte frumoase! Pe un astfel de drum am avut plăcerea să cunosc un tânăr interpret de muzică populară din Dobrogea, pe care aş dori să îl prezint în câteva cuvinte cu ocazia Zilei Dobrogei!
Ștefania Vasile: Daniel lonuț Arămitu este originar din Băneasa. Un tânăr cu un suflet mare, cu credinţă în Dumnezeu, şi cu mult talent, care a câştigat numeroase concursuri şi festivaluri, fiind invitat la multe posturi de televiziune. Vocea lui caldă, de o sensibilitate covârşitoare m-a ambiţionat să îl atrag într-un proiect prin care să arătăm că se poate lucra în orice condiţii, chiar şi de la distanţă!
Am numit acest proiect „Frunză legănată-n soare“, iar Daniel lonuţ Arămitu îşi dorea un videoclip prin care să arate frumuseţea tărâmului dobrogean, dealurile cu vii, Dunărea care nu se opreşte la graniţa cu Bulgaria, ci îşi urmează cursul, ducând cu ea poveştile adunate din Ostrov.
Ștefania Vasile: M-am implicat cum am putut şi am cunoscut oameni care au răspuns prompt la fiecare apel al meu, precum familia Argintaru Doina şi fiul acesteia Mădălin, cărora le mulţumesc pentru că au crezut în acest proiect, susţinând nu numai financiar, ci cu tot ce a fost necesar pentru ca visul lui lonuţ să devină realitate. De asemenea ne-a dat mâna și realizatoarea Mădălina Chiper care a filmat! Şi am reuşit! Astăzi visul lui Daniel lonuţ Arămitu are mii de vizualizări în doar câteva zile, ceea ce înseamnă că a meritat!
A meritat să mă implic pentru a face ca un vis să devină realitate! A meritat să văd fericirea din ochii acestui tânăr care poate de multe ori nu îşi primeşte locul meritat, din anumite motive. A mai meritat să lucrez cu oamenii de acasă pentru că mi-am simţit rădăcina... I-am scris textul... dar pe lângă bucuria lui, a familiei lui, a oamenilor din comuna Ostrov despre care este vorba în cântec, am scris şi despre noi, cei rătăciţi, care încă ne strigăm dorul de meleagurile natale!
Ionuț Daniel Arămitu este un tânăr interpret popular din Ostrov, Dobrogea. Deși piesa „Frunză legănată-n soare“, care se bucură și de un videoclip, este cea mai recent, nu este singura cu care dobrogeanul s-a făcut remarcat.
Daniel Ionuț Arămitu: Aceasta este a doua piesa despre Dobrogea din repertoriul meu. Prima se intitulează „Geampara“ (text: Avocat Ion Minodora, orchestrația Ciobanu Petre). Am în lucru mai multe piese despre Dobrogea. Am fost contactat pe Facebook de Doamna Ștefania Vasile care mi-a propus să colaborăm pentru o piesă despre Dobrogea, iar eu am acceptat cu mult drag. Citisem câteva poezii de-ale dânsei și mi-au plăcut foarte mult.
Daniel Ionuț Arămitu: În primul rând „îmi cânt“ rădăcinile. Bunicii mei sunt dobrogeni. Simt că transpun în cântec toată dragostea mea pentru locurile copilăriei, pentru casa părintească, pentru familie. Deși abordez mai multe genuri muzicale sau zone folclorice, niciodată emoția nu este la fel de puternică ca atunci când este vorba despre Dobrogea.
Daniel Ionuț Arămitu: Este important să transmitem, din generație în generație, tradițiile. Așa cum spunea Alexandru Vlahuță, „Datinile, proverbele, muzica și poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat“. Am participat la mai multe evenimente și am constatat cu plăcere că din ce în ce mai mulți tineri abordează muzica populară românească, sunt extrem de talentați și mă bucur pentru asta. Tradițiile înseamnă valori ale poporului nostru și trebuie transmise din generație în generație
Ștefania Vasile: De Ziua Dobrogei, îmbrăţişez cu drag toţi dobrogenii mei, şi le urez ca bunul Dumnezeu să le fie mereu alături!
lar voi, care puteţi aduce un zâmbet pe faţa cuiva, nu ezitaţi să o faceţi! Credeţi-mă că merită efortul!
LA MULȚI ANI, DOBROGEA MEA!
„Frunză legănată-n soare
Spune-mi apă curgătoare
De-ai văzut în drumul tău
Sat ca și Ostrovul meu!“
Daniel Ionuț Arămitu: Le doresc să fie puternici și sănătoși, indiferent unde i-ar duce viața. Știu că vremurile pe care le trăim sunt foarte grele, oamenii nu pleacă de drag, dar sunt convins că sufletul lor este acasă.
.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News