Luni, 17 iulie 2023, timp de multe ore, o coloană de fum negru i-a îngrijorat pe cetățenii din zonă și nu numai. A fost al doilea incendiu, dar mult mai mare, în câteva zile, după cel care a izbucnit pe 14 iulie 2023. Pompierii au avut nevoie de ore întregi pentru a-l stinge, iar zona a fost curățată timp de mai multe zile.
„Mi-a ars ‘casa’, am locuit acolo”, spune un român, prezent în această după-amiază în interiorul structurii. Scenariul este înfricoșător: suprafața arsă este de aproximativ 13.000 de metri pătrați. „Circa 70 de români au locuit aici”, spune românul.
"Acolo am locuit opt ani. Am avut odată un permis de ședere. A expirat, am încercat să-l reînnoiesc dar nu a fost cum. Unde mă duc acum? Nu știu, deocamdată o să dorm pe stradă", relatează un liberian de 34 de ani.
Dar cum a izbucnit incendiul? „Au fost africanii”, spun trei persoane care s-au întors la fabrică. Potrivit lor, intenția era de a arde o parte din deșeuri pentru a face spațiu. În acest caz, situația a scăpat de sub control.
Trei zile mai târziu, aerul este încă irespirabil. Greu de înțeles cum ar putea cineva să trăiască acolo. „Nu avem unde să să mergem”, spune un român. Saltele au fost așezate pe pământ, în timp ce cel puțin o duzină de colibe construite de-a lungul timpului au fost salvate. Adevărate „căsuțe” amenajate în interiorul fostei fabrici, scrie firenzetoday.it.
„În urmă cu un an și jumătate am depus o plângere la Parchet, atenționând asupra tuturor riscurilor asociate situației de ilegalitate din fabrică. Am cerut sechestrarea zonei”, explică Francesco Ceccherini, avocatul care asistă societatea care deține fosta fabrică.
Zona este abandonată de peste 15 ani și a fost ocupată în mod repetat de zeci de oameni. În octombrie 2018 a avut loc o evacuare, zona fiind împrejmuită. Cu toate acestea, locuitorii ilegali s-au întors. O situație denunțată în repetate rânduri de locuitorii zonei, sau de cei care trec adesea pe acel drum.
Avocatul societății care deține fabrica va cere constatarea cauzelor și responsabilităților incendiului de luni. Privind ce a mai rămas înăuntru, pare un miracol că nimeni nu a murit.
Au existat numeroase contacte între administrația municipală florentină și reprezentanții companiei. În trecut, proprietarii fostei fabrici au încercat sp angajeze o firmă de pază. "Dar este un spațiu prea mare. O sarcină imposibilă le care nimeni nu a acceptat-o", continuă avocatul Ceccherini.
Rezultatele monitorizării efectuate de Arpat, firma regională de protecție a mediului, care luni a sfătuit locuitorii din zonă să țină ferestrele închise, urmează să fie făcute publice. Între timp, cei care locuiesc în fosta fabrică vor mai petreacă aici câteva nopți, între căldura arzătoare, mormanele de gunoaie și un miros urât.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News