Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fermierii români protestează: Vor să răstoarne o cisternă cu 6.500 de litri de lapte, disperaţi că nu mai au cui să-l vândă
WhatsApp
Crescătorilor de vite le-a ajuns cuţitul la os. Fermierii din Ardeal ies în stradă unde vor să arunce, în semn de protest, o cisternă cu lapte. Oamenii speră să atragă astfel atenţia asupra blocajului de pe piaţă, disperaţi că nu mai au cui să vândă laptele.
Fermierii români protestează: Vor să răstoarne o cisternă cu 6.500 de litri de lapte, disperaţi că nu mai au cui să-l vândă

Publicitate

Oamenii sunt nemulţumiţi deoarece firmele procesatoare de lapte nu vor mai ridica laptele de la ei începând cu data de 1 aprilie, relatează Observator. Tocmai din cauza acestui refuz, fermierii s-au adunat în localitatea Surduc din judeţil Sălaj, unde au stabilit să golească cisterna. Aceasta coţine 6.500 de litri de lapte, strânşi în ultimele 24 de ore.

 

Cât costă un litru de lapte de la fermieri

 

Fermierii spun că în momentul în care au fost refuzaţi pentru o prelungire a contractelor, firmele procesatoare le-au spus că laptele a ajuns la un preţ destul de mare la rafturi, iar cererea nu este la fel de mare.

Directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, a afirmat luna aceasta că fermierii vând litrul de lapte între 2,1-2,5 lei, în timp ce în supermarket preţul litrului de lapte variază între 6,9 şi 9,5 lei. El a precizat că în România laptele este cu 30% mai scump la raft decât în Europa Centrală.

 

Aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor în agricultura ecologică şi măsuri de agromediu

 

Aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor în agricultura ecologică şi măsuri de agromediu derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar plăţile se fac în două tranşe până la 30 iunie 2023, anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, începând cu data de 14 februarie 2023, APIA a demarat plata finală aferentă campaniei 2022 pentru fermierii care au solicitat plăţi în cadrul măsurii 11 - agricultură ecologică şi care au primit deja plata în avans în perioada 17 octombrie - 29 noiembrie 2022. Începând cu aceeaşi dată, APIA a demarat şi plata fermierilor care au solicitat plăţi în cadrul măsurii 10 - agro-mediu şi climă, până la incidenţa plafonului FEADR alocat prin PNDR 2014 - 2020, urmând ca ulterior atingerii plafonului, plăţile să se efectueze din alocarea EURI.

„Precizăm faptul că, până la această dată, pentru cele două măsuri din Campania 2022, s-a autorizat la plată suma de 125,98 milioane euro. Din această sumă, 22,29 milioane euro provin din noul fond EURI”, se arată în comunicat.

Plăţile către fermieri se acordă în perioada 1 decembrie - 30 iunie a anului calendaristic următor, iar acestea se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată, în conformitate cu art. 75 „Plăţile către beneficiari” din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 din 17 decembrie 2013.

 

Dacian Cioloş i-a cerut ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor 



Ministerul Agriculturii vine cu aceste precizări după ce europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu, susţinând că acestea sunt blocate.

De asemenea, reprezentaţii MADR resping ca "nefondate şi neadevărate" afirmaţiile europarlamentarului Dacian Cioloş prin care susţine că sistemul informatic pentru efectuarea plăţilor APIA nu este pregătit şi că nu a fost contractată nicio firmă care să dezvolte modulele în sistemul de plăţi. .

„APIA a dezvoltat funcţionalităţile informatice necesare pentru efectuarea plăţilor din EURI în termenul stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1306/2013. Respingem ca nefondate şi neadevărate afirmaţiile europarlamentarului Dacian Cioloş prin care susţine că sistemul informatic pentru efectuarea plăţilor APIA nu este pregătit şi că nu a fost contractată nicio firmă care să dezvolte modulele în sistemul de plăţi. Pentru stoparea răspândirii de informaţii false în spaţiul public, precizăm că APIA a încheiat la data de 11.01.2023 un acord cadru pentru servicii de dezvoltare, extindere şi mentenanţă a sistemului informatic al APIA de gestionare a cererilor de plată, care asigură dezvoltarea/adaptarea tuturor funcţionalităţilor informatice pentru derularea optimă şi în condiţii legale a schemelor de plăţi. Apreciem că informaţiile prezentate trebuie să se bazeze pe o verificare prealabilă a conformităţii cu starea de fapt a lucrurilor şi să nu vizeze doar denigrarea imaginii instituţiei şi calomnierea personalului acesteia”, se arată în replica MADR.

Nu în ultimul rând, MADR precizează că APIA s-a impus în peisajul administraţiei publice din România drept lider al absorbţiei fondurilor europene cu peste 37 miliarde euro absorbite, având o rată medie anuală a absorbţiei de peste 96% şi peste 100 de forme de sprijin gestionate.

 

Cioloș: „Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură, blocate”



Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu, susţinând că acestea sunt blocate.

„Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt încă blocate. Deşi plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu îşi primesc banii la care au dreptul. Aceeaşi situaţie este şi în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectaţi de seceta de anul trecut. Procesul a început greu şi a avut formule de calcul greşite, iar asta a însemnat timp pierdut şi agricultori lăsaţi aproape de un an fără banii care li se cuvin”, a scris Cioloş, pe Facebook.

El a menţionat că, după un an agricol „foarte greu”, în care fermierii au fost confruntaţi cu „o secetă fără precedent, cu uriaşe creşteri de preţuri” la îngrăşăminte, furaje, energie şi combustibil, Ministerul Agriculturii şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură oferă „încă o dovadă a nepăsării” faţă de cei pe care trebuie să îi sprijine.

„Sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăţi nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăţi, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului. Îl aştept pe domnul ministru Daea să iasă public şi să spună că nu am dreptate, cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului”, a transmis fostul premier.

Cioloş a subliniat că fiecare zi care trece fără ca subvenţiile să ajungă la fermieri face ca sectorul agricol românesc "să fie şi mai vulnerabil". Potrivit acestuia, fiecare zi în care Petre Daea rămâne în fruntea Ministerului Agriculturii este "încă o zi în care fermierii români sunt împinşi spre faliment".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel