Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Fă-ţi din viaţă un vis şi din vis realitate”. Povestea fabuloasă a unui IT-ist român din Franța care a devenit fermier: „Îmi doresc foarte mult să fac ceea ce îmi place”
WhatsApp
Un fost inginer informatician român a devenit fermier, în Franța. George Stoica își găsește fericirea acum în stupi și meri. O reconversie profesională care însă nu este atât de simplă.
„Fă-ţi din viaţă un vis, şi din vis realitate”. Povestea fabuloasă a unui IT-ist român din Franța care a devenit fermier: „Îmi doresc foarte mult să fac ceea ce îmi place”. FOTO: captură actu.fr

„Fă-ţi din viaţă un vis şi din vis realitate”. Citându-l pe Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry, George Stoica își rezumă reconversia profesională. O reconversie care, chiar dacă nu este terminată, pare un drum spre visul acestui român, sosit în Franța în anul 2011. 

Născut la Bacău, în România, George Stoica și-a petrecut copilăria la țară, la o fermă înconjurată de animale. Apoi, copilul își petrece timpul contemplând lumea și natura care îl înconjoară și repetându-le părinților săi „când cresc mare, vreau să devin fermier”.

Astăzi, românul de 39 de ani este pe cale de a-și realiza visul din copilărie, chiar și după ce a petrecut 15 ani lucrând în IT. 

Franța. Român, prins cu escrocheria „căruciorul”. Cum acționa conaționalul ca să fraudeze statul

 

Românul are propria fermă

 

În tinerețe, George a fost educat la București. Acolo a obținut o diplomă în ingineria sistemelor. După ce a lucrat câțiva ani în România, și-a dorit să călătorească și s-a angajat în regiunea pariziană. „Am ajuns în Franța în 2011 pentru a lucra la Upper-Link”, spune el. „Apoi am lucrat la Bull, o companie emblematică de hardware din Franța. Este încă meseria mea, dar astăzi mă gândesc să renunț complet la slujbă pentru a intra complet în agricultură”

Într-adevăr, astăzi, românul are propria fermă în Saint-Pierre-des-Loges, departamentul Orne din Franța, într-un loc numit La Boutrais. Chiar dacă continuă să-și conecteze cele două activități, George petrece mult timp la ferma sa îngrijindu-și copacii și turma de albine după ce termină serviciul. 

Pentru George Stoica, această convertire își are izvorul în copilărie. „Am crescut la țară, spuneam adesea că fericirea este în poieniță”, zâmbește George. „Când eram singur acasă, îmi petreceam timpul cu vacile și oile, mereu am avut această abordare extraordinară cu natura”

 

„Îți este greu să te descurci”

 

2. -imagine fara descriere- (fa-ti-din-viata-un-vis--si-din-vis-realitate--povestea-fabuloasa-a-unui-it-ist-roman-din-franta-care-a-devenit-fermier-imi-doresc-foarte-mult-sa-fac-ceea-ce-imi-place-2.jpg)

SURSA FOTO: captură actu.fr

Cu toate acestea, un eveniment mai trist este declanșarea dorinței sale de a-și înființa propria fermă: moartea bunicilor săi.

„Moartea bunicilor mei a cam declanșat această dorință în mine. Mi-am pus mai multe întrebări despre mine, despre viitorul meu... Mi-am spus că îmi doresc foarte mult să fac ceea ce îmi place cel mai mult, adică să trăiesc la țară și să fac agricultură”

Astfel, George a decis să o ia de la zero. „Am avut două opțiuni, să nu încerc și să regret sau să încerc și să risc să nu funcționeze. Sunt în contextul unei tranziții treptate, de trei ani plantez pomi, încep să produc și cu turma mea de albine și în următorul an mă voi înființa ca activitate principală”.

George a plecat la un curs de doi ani la ESA din Angers în arboricultură. Apoi, în vara lui 2021, a dat peste o fermă visată în Saint-Pierre-des-Loges, în care s-a mutat în decembrie 2021. Totuși, de atunci, lucrurile s-au schimbat. „Nu este posibil să-ți părăsești slujba peste noapte pentru a începe agricultura. Din punct de vedere administrativ, există foarte mult sprijin pentru fermierii care doresc să înceapă ca afacere principală. Dar, chiar și cu toate aceste ajutoare, îți este greu să te descurci”.  

Franța. Șofer român de camion, salvat de alți șoferi după ce s-a răsturnat cu TIR-ul peste parapete

 

Pași lungi și interminabili

 

Chiar dacă există suport, George preferă să-și continue munca chiar dacă este obligat să petreacă un timp considerabil lucrând între cele două activități ale sale. Un proiect costisitor care necesită mult timp. „Cred că pentru a vinde 1 kg de mere trebuie să investești 5.000 de euro, iar ei vor începe să producă după al 4-lea an. Proiectul meu a costat 173.000 de euro și la sfârșitul acestui al 4-lea an, ar trebui să pot să-mi plătesc un salariu minim”.

În fața tuturor acestor proceduri, George se trezește puțin neajutorat, fără sprijin, dar reușește totuși să meargă înainte. „La nivel de contabilitate trebuie să planifici totul timp de 5 ani, deja asta e o meserie. Când îți faci dosarul, ai vreo 20 de formulare de completat și trimis la diferite centre de management și de cele mai multe ori îți scapă ceva”

Între timp, în ciuda constrângerilor administrative și a obstacolelor care îi stau în cale, românul începe deja să-și producă mierea și speră, anul acesta, să culeagă primele mere pentru tânăra sa companie numită „La Ferme Sources de vie”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel