Abia peste o săptămână se va vedea efectul deschiderii școlilor și este de așteptat o creștere mult mai accentuată a cazurilor, spune profesorul. El consideră că măsurile luate au fost potrivite, dar din nefericire nu s-au impus suficient de ferm.
„În continuare nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiile publice (...), poliția e prezentă, dar nu dă amenzi, dă avertismente în cel mai bun caz, pentru că, nu-i așa, amenzile ar afecta intenția de vot și în momentul de față, din perspectiva mea, prioritatea guvernului este mai degrabă votul de la sfârșitul săptămânii decât siguranța cetățenilor. Altfel, s-ar da amenzi continuu, ceea ce ar duce la purtarea măștii, ceea ce ar crește siguranța cetățenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi24.
Abia după momentul alegerilor se va descoperi brusc că avem o situație gravă, că rata de transmisibilitate este mare și vor începe să ia măsuri mai drastice, a completat el, subliniind că această situație se întâlnește în toate țările în care sunt alegeri și unde măsurile nu sunt suficient de drastice.
„Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei. Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”, a punctat expertul. El crede că în momentul în care vor începe ploile și frigul și oamenii vor sta mai mult în spații închise se va înregistra un vârf al „dinților de fierăstrău” ce caracterizează în prezent situația epidemiologică din România.
„Din perspectiva unui expert în sănătate publică, cea mai bună măsură este lockdown-ul”, a afirmat Răzvan Cherecheș.
„Noi avem 91 de infecții la 100.000 de oameni la nivel de țară, în Melbourne, în momentul în care au ajuns la 60, au trecut la lockdown. Noi încă suntem relaxați pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecție nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne așteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecție crește continuu”, a arătat expertul în sănătate publică.
El crede că sancțiunile și o campanie de convingere a populației trebuie să se completeze reciproc. „Suntem exact într-o situație ca și cu purtarea centurii de siguranță. Dacă li se explică cetățenilor că purtarea centurii de siguranță salvează viața în 50 la sută din situații, vor fi cetățeni care își pun centura de siguranță disciplinați, pentru că înțeleg riscurile la care se expun. Alții vor purta centura de siguranță doar pentru că riscă să primească o amendă. Exact la fel și aici: vom avea cetățeni care, dacă este comunicat în mod clar și este o campanie continuă de comunicare vizavi de cum poți să te protejezi, ce poți să faci, vor fi responsabili, vor purta mască, vor păstra distanța față de ceilalți, se vor spăla și se vor dezinfecta pe mâini. În timp ce pentru alții măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă. Dar trebuie luate ambele măsuri”, a explicat Răzvan Cherecheș.
„Vă spun ce aș face eu dacă aș fi politician și aș încerca să fiu ales, dar în același timp să protejez și populația: a doua zi după ce aș fi ales, aș începe să dau amenzi rău de tot pentru nepurtarea măștii. Timp de o săptămână. Să sperii populația. După care aș spune: situația este sub control, cum spun ei și acum, deși toate numerele spun ceva complet diferit. Și pe urmă, iar aș începe să trag mâța de coadă până la alegerile din decembrie și aș spera că situația nu se agravează”, a arătat expertul.
Dintre măsurile de relaxare luate până acum, deschiderea restaurantelor este cea mai riscantă, consideră expertul. „Reprezintă un risc masiv. Soluția nu era deschiderea restaurantelor, era sprijin pentru restaurante, un program de sprijin finanțat de stat, oferit pe termen lung, pentru că în momentul în care oamenii mănâncă și sunt în același spațiu, riscul de infecție crește masiv, crește de multe ori. Asta nu a fost o măsură bazată pe dovezi, a fost o măsură pur politică, pur ca să mulțumească industria HoReCa. Vor ajunge să fie închise din nou în momentul în care va crește numărul. Trebuie găsită o soluție pe termen lung, nu închidere-deschidere, în care greutatea rămâne tot pe operatorii privați”, a mai spus Răzvan Cherecheș.
Primele restricții vor fi exact ca data trecută: închiderea restaurantelor, închiderea școlilor și restricționarea mișcării populației în locurile aglomerate: malluri, cluburi, orice fel de spațiu public, orice fel de manifestare, a arătat profesorul universitar.
Urmăriți-i toate observațiile în materialul video de mai jos:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News