Publicitate
Dr. Maria Cervatiuc a absolvit studiile la UMF Carol Davila - facultatea de Stomatologie din București în anul 2006. A început activitatea ca dentist independent în urma obținerii echivalenței diplomei de dentist la Bruxelles, în noiembrie 2011. În august 2013, dr. Maria Cervatiuc a fondat societatea „Cabinet dentaire Vanderkindere”, situată în Uccle unde este manager și a exersat ca dentist generalist până în prezent.
Medicul român a explicat că sistemul medical occidental este bazat pe competiție, atât între spitale, cât și între casele de asigurări de sănătate, în timp ce medicii din România se confruntă cu multe limite financiare. Dr. Maria Cervatiuc consideră că medicii români sunt foarte bine pregătiți și că, dacă avea la dispoziție în România tehnologia și susținerea financiară din Occident, ar avea rezultate chiar mai bune decât cele din sistemele medicale vestice.
Care au fost motivele pentru care a părăsit țara natală, cum apreciază evoluția românilor din Belgia, cum crede că poate fi oprit exodul medicilor români, care este diferența între un doctor român și unul belgian ne-a spus în interviul acordat ȘtiriDiaspora.ro.
ȘtiriDiaspora.ro: Care au fost motivele pentru care ați plecat în Bruxelles în urmă cu 9 ani? Cât v-a fost de greu să luați această decizie?
Maria Cervatiuc: Am luat această hotărâre la câțiva ani după începerea activității profesionale. Am ajuns în acel moment la concluzia că, în ciuda faptului că lucram full time, viață era scumpă și nu reușeam să fac economii. De asemenea, dobânzile la credite erau foarte mari. Am înțeles atunci că îmi doresc o calitate de viață mai bună. Niciodată nu mi-a fost teamă de muncă și îmi doream ca eforturile mele să fie răsplătite: să îmi pot achiziționa un spațiu de locuit, să pot pleca în vacanțe etc. și toate acestea fără a face sacrificii majore în viața cotidiană.
Am înțeles destul de repede că în România acest lucru nu va fi posibil și am hotărât să plec în Belgia. Nu mi-a fost greu să mă decid. Momentul era propice deoarece nu aveam angajamente majore la ora respectivă pe plan profesional sau personal.
ȘtiriDiaspora.ro: Adaptarea a fost grea? A fost ușoară? Vă mai amintiți cum v-ați acomodat?
Maria Cervatiuc: Adaptarea nu a fost ușoară. Având în vedere că nu aveam cunoștințe apropiate și nu cunoșteam mai nimic din sistemul administrativ de aici. Am venit în Bruxelles doar cu o promisiune de colaborare (care nu s-a materializat) și cu un dosar depus la comisia francofonă de echivalente a diplomei de medic dentist. Timp de șase luni am așteptat echivalența și nu am putut exersa. Au fost cele mai dificile șase luni ale șederii mele în Belgia (între dificultățile de comunicare și firul administrativ- înscrierea la comună, cursurile de limba franceză, declararea rezidenței, căutarea unui cabinet dentar unde să pot exersa ulterior etc.)
ȘtiriDiaspora.ro: A existat barieră limbii? Cât de greu v-a fost să învățați limba?
Maria Cervatiuc: La sosirea în Bruxelles a fost destul de dificil să comunic. În ciuda orelor de limba franceză studiată la liceu, exista teama de a nu fi înțeleasă. În plus, în profesia mea comunicarea este esențială și când mergeam la interviu aceasta reprezenta o piedică. Am decis destul de repede să merg la cursuri de limbă franceză și mai ales să aplic cele învățate în viața de zi cu zi: la supermarket, bancă, poștă, în serviciile publice în general. Norocul face că am o facilitate în învățarea limbilor străine. Limba franceză mi s-a părut relativ ușor de învățat deoarece este limba de origine latină la fel că limba română, iar multe cuvinte sunt foarte asemănătoare în scris (pronunția în schimb fiind diferită). De asemenea, din punct de vedere gramatical cele două limbi se aseamănă foarte mult. Am descoperit că îmi este foarte util să scriu cuvintele pentru a observa cum se pronunță corect.
ȘtiriDiaspora.ro: Care a fost prima imagine care v-a surprins în mod plăcut când ați ajuns în Belgia?
Maria Cervatiuc: Am apreciat arhitectura caselor tipice Bruxelles și cât de bine sunt acestea întreținute.
ȘtiriDiaspora.ro: Sunt foarte mulți medici români plecați în străinătate. Sunt bine pregătiți medicii români, sunt competitivi pe plan internațional?
Maria Cervatiuc: România are Universități de Medicină foarte bune ce ne oferă baze solide pentru a exersa pe plan european și mondial. De altfel, există o tendință în ultimii ani ca tinerii din Belgia, Franța să meargă la studii la universități de Medicină din România la secții speciale în limba franceză (Universitatea de Medicină din Cluj fiind destul de cunoscută pentru acest lucru).
Medicii români sunt foarte competenți și bine văzuți atât de către colegii europeni cât și de către pacienți. Nu doar o dată am avut pacienți belgieni care spuneau că preferă să meargă la medici români atât pentru nivelul de competență cât și pentru că își păstrează latura umană în raportul cu pacienții.
ȘtiriDiaspora.ro: Ați pus bazele societății „Cabinet dentaire Vanderkindere". Care este povestea? Cum ați reușit? Cine v-a susținut, încurajat? Cum poate un român să reușească să aibă propria afacere în Bruxelles?
Maria Cervatiuc: După câteva încercări de colaborare am înțeles că sistemul dentar belgian este un pic învechit. Singura modalitate de a putea lucra în condițiile în care eram obișnuită din România era să pornesc propriul cabinet dentar. Medicii dentiști au avantajul de a putea lucra sub statutul de „independent”. Am reușit să adun un buget minim pentru fondarea societății. Având prea puțină vechime în muncă, aici, în Belgia, după mai multe eșecuri am reușit să obțin un credit de la banca de stat (Belfius) prin finanțare pentru proiect de dezvoltare europeană. A fost nevoie de mai mulți ani înainte ca noul cabinet să funcționeze.
În primii doi ani după plata obligațiilor se întâmpla foarte des să nu îmi pot plăti salariul. Un cabinet dentar presupune foarte multă investiție și mult consum de materiale. Am fost încurajată la vremea respectivă de către familie și partenerul de viață.
Părerea mea este că românii care vin în Belgia trebuie să pornească la drum cu două lucruri: motivația de a reuși și dorința de a se integra în societatea belgiană (învățatul limbii, plata taxelor).
ȘtiriDiaspora.ro: Care este diferența dintre sistemul medical din belgian și cel românesc. Ce ați găsit în Belgia și nu aveați în România? Care sunt diferențele?
Maria Cervatiuc: În ce privește tratamentele dentare diferența este radicală. În Belgia asigurarea de sănătate acoperă 60-70% din costul tratamentelor de baza (tratamentul cariei, detartraj etc.) astfel încât orice cetățean poate avea o gură îngrijită cu condiția să respecte vizitele periodice. În România tratamentul stomatologic nu este acoperit de către CAS.
De aceea în Belgia oamenii se prezintă cu ușurință la dentist și nu vin în stare critică. În România dificultățile financiare sunt din păcate o mare piedică pentru marea majoritate a pacienților și ajung deseori la tratament când este prea târziu.
ȘtiriDiaspora.ro: Ați fost vreodată discriminată în Belgia pentru că sunteți româncă?
Maria Cervatiuc: Cred că discriminare nu este cuvântul potrivit. Aș zice mai degrabă că cetățeanul de rând belgian nu este întotdeauna bine informat și este de datoria noastră să le explicăm cine suntem și de unde venim. Nu trebuie să uităm că noi suntem cei ce am ales să venim în Belgia și nu altfel.
Personal nu am avut niciodată probleme de discriminare. Dar cred că pot spune fără falsă mândrie că mă bucur să pot contribui la îmbunătățirea imaginii pe care o are Europa despre România și români. Am constatat în ultimii ani o evoluție pozitivă a părerii generale în ce privește țară noastră.
ȘtiriDiaspora.ro: Ce ar trebui să facă autoritățile din România pentru că medicii să nu mai plece din țară, iar cei plecați să se reîntoarcă?
Maria Cervatiuc: Să le ofere condiții decente de muncă (mai ales medicilor ce lucrează în spitale) și salarii care să le permită un trăi decent după modelul european. În ceea ce-i privește pe medicii dentiști, având în vedere costul important al tratamentului, un bun început ar fi că pacienții să poată fi rambursați (măcar parțial) prin casa de asigurări de sănătate. Nu știu câți dintre cei plecați ar fi dispuși să se întoarcă. Totul depinde de situația profesională și personală a fiecăruia cât și de motivele pentru care au plecat. Nu trebuie uitat că orice astfel de schimbare presupune un nou început și nu oricine este dispus să o ia de la capăt iar și iar.
ȘtiriDiaspora.ro: Câți medici români lucrează în Belgia? Câți estimați că vor mai veni?
Maria Cervatiuc: Nu știu câți medici lucrează în Belgia dar numărul nu este neglijabil. În domeniul dentar afluxul a crescut mult ultimii ani. Belgia este o țară mică și deja are probleme cu gestionarea posturilor pentru tinerii absolvenți ai facultăților de medicină belgiene datorită în parte și numărului mare de medici veniți din afară.
Cred că accesul pentru medicii străini va fi din ce în ce mai limitat sau mai condiționat (în ce privește echivalarea studiilor și accesul la profesia medicală apar noi reglementări în fiecare an).
ȘtiriDiaspora.ro: Ce planuri aveți dumneavoastră? Cât de atractivă vi se pare o eventuală revenire în sistemul de sănătate din România?
Maria Cervatiuc: În momentul de față îmi doresc să continui activitatea cabinetului punând accent pe o modernizare permanentă. Când am venit în Belgia am venit hotărâtă să îmi continui viața aici. Nu am planificat să strâng bani și să mă întorc în România (cred că și de aceea am reușit să avansez). Deocamdată viața mea este aici și o revenire în sistemul de sănătate din România nu este o perspectiva care mă atrage. Cel puțin deocamdată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News