Cu excepția informațiilor despre vremea severă de peste ocean, în ultimele săptămâni nu au existat multe probeme făcute de viscol sau ninsori, relatează Libertatea. Specialiștii au observat chiar un contrast puternic între Asia și America de Nord față de Europa. Un vortex polar mai puternic decât în mod normal s-a apărut în Siberia la începutul lunii decembrie, aducând temperaturi sub -60 °C în localitatea Oymjakon.
La scurt timp după aceea, s-a deplasat spre America de Nord și a declanșat furtuna majoră Elliot în Canada și Statele Unite în acest weekend, exact când milioane de oameni aveau planuri de călătorie pentru sărbători. Europa, în schimb, trece printr-o perioadă cu vreme caldă. O masă de aer cald se află deasupra continentului, iar în weekedul de Crăciun valul de temperaturi ridicate se răspândește în Europa Centrală, în Peninsula Balcanică și mai departe în est.
Temperaturile sunt prognozate a fi cu mult peste medie, cu vârfuri locale de până la 10 grade și chiar aproape de 20 de grade. Deja, pe 23 decembrie, în sudul Franței, temperaturile au ajuns până la 20 de grade în timpul după-amiezii. De asemenea, la nouă stații meteorologice a fost depășită valoarea de 23 de grade Celsius. Ceva atipic pentru Crăciun, deși în ultimii ani vremea nu a fost foarte rece în această perioadă. Cel puțin 21 de recorduri lunare de temperatură au fost doborâte în Franța.
Estul Spaniei a fost, de asemenea, foarte cald, chiar mai cald decât sudul Franței. Stațiile meteorologice Alcoy, Xativa, Velez Malaga și Tarragona au înregistrat peste 25 de garde.
Și în România, temperaturile au fost unele mult mai ridicate decât cele normale pentru Crăciun, iar ninsorile au fost așteptate doar la munte, la altitudini ridicate. Aceeași tendință se va păstra și în ultimele zile din an. „Chiar şi sărbătoarea trecerii dintre ani păstrează aceleaşi caracteristici în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi, cel puţin pentru ziua de sâmbătă, 31 decembrie. Vorbim la nivelul maximelor de valori ce caracterizează o vreme mai caldă, în special în partea de vest, sud-est a ţării, unde acestea se vor situa frecvent între 10 până la 13 grade Celsius doar în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Moldova şi în Transilvania vor fi valori între 5 până la 8 grade, cu 6-7 grade în Capitală”, a declarat Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), pentru Agerpres.
Nici în celelalte țări europene nu va veni brusc frigul. Din contră, sunt preconizate valori cu 10 până la aproape 15 grade mai mult decât media în Europa Centrală. Doar unele părți din Europa de Vest vor avea temperaturi în jurul mediei sau chiar ușor sub cele normale pentru această perioadă.
Până la mijlocul săptămânii, în cea mai mare parte a Europei continentale, cu excepția unei părți din vestul și nordul Europei, temperaturile vor fi mult peste medie, fără semne de răcire.
În plus, potrivit sursei citate, valul de căldură din Europa s-ar putea extinde până la începutul lunii ianuarie, pentru că circulația generală a aerului în această parte a emisferei nordice rămâne aceeași. Până când lobul sudic al vortexului polar de deasupra Canadei nu se va deplasa suficient de mult spre est, nu se așteaptă perturbări semnificative în Europa, precizează specialiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News