Jurnaliștii Digi 24 au fost pe urmele traficanților, chiar în Elveția.
Lausanne, Elveția. Este un singur loc în oraș unde prostituția la stradă este permisă: mai precis, 800 de metri liniari unde fetele pot munci munci legal.
Discuție între jurnalist și o prostituată:
-Vorbești engleză?
-Puțin!
-De unde ești?
-Din România.
-Ești român?
-Da!
-Scuze, nu merg cu români.
-De ce?
„Vă rog, nu postați nimic, am familie, sunt și eu din România, nu postați nimic!”, roagă un grup de femei care spun că sunt din România.
„Nu ai voie, având un „pește” român, să te duci cu ce clienți vrei tu”, explică Carmen, victimă traficată în Lausanne, Elveția.
„Pe stradă e periculos, nu știi în ce mașină te urci, nu știi cine oprește lângă tine”, spune Adriana, o prostituată care lucrează, legal, într-un bordel din orașul elvețian.
„Aici, în Lausanne, sunt rețele bine ancorate”, precizează Angela Oriti, director al unui Centru de Asistență a Victimelor din Lausanne, finanțat de statul elvețian.
„Ei nu au niciun scrupul că tu, ca femeie sau fată, te simți într-un fel. Ei sunt doar cu intersul lor. Și m-a bătut că nu am facut suficienți bani”, spune Carmen.
Rebbeca Angelini, director în ProCoRe, Rețeaua Națională pentru Drepturile lucrătorilor sexuali în Elveția spune că „victimele nu vorbesc, țin pentru ele. Scopul nostru este să le facem să vorbească despre suferințele lor”.
„Nu aveam voie să fac nimic, uneori nu aveam voie nici să fac baie singură. Tot timpul eram monitorizată, eram urmărită și când dormeam, uneori mă obligau și să dorm atunci cand voiau ei”, spune Carmen, victimă.
Româncele își împart teritoriul cu femei din Nigeria. La nord, este zona celor din Africa de Vest, iar mai la sud,, strada e rezervată est-europencelor.
-Ce preț ai?
-O sută (CHF)?
-Prea mult!
-40 (CHF)?
-40 (CHF), Ok!
„Pe mine personal nu mă deranjează. Știu că sunt aici, dar nu mă deranjează”, spune un locuitor în cartierul unde prostituția la stradă este permisă.
Am fost în Lausanne, o stradă foarte, foarte mare și întunecată și rămâneam singură. Treceau tot felul de oameni drogați, nu știu, sub influența alcoolului. Am fost într-o zonă unde era permisă prostituția și fetele de acolo erau toate românce și doar una era din Ucraina, care nu avea dinți în gură, era atât de bătută tot timpul, se vedea că era agresată, dinții îi avea sparți. Pe stradă erau doar românce”, spune Carmen.
„În fiecare săptămână, regulat, poliția se duce în stradă să vorbească cu lucrătoarele sexuale. Suntem atenți la comportamentul lor și ne uităm dacă sunt persoane care le supraveghează activitatea”, spune Sébastien Jost, de la Poliția Municipală din Lausanne.
-Nu ai încercat să îi spui unui polițist? Să ai încredere?
-Nu i-am văzut decât o singură dată, o singură dată au venit acolo. Apoi mai treceau politiști cu mașinile dar nu eram niciodată singură. (N.r. Traficanții) dădeau tot timpul ture cu mașina și deja îmi spuneau, deschideau gemul la mașină și spuneau: să stai mai dreaptă, să stau într-un fel mai atrăgător.
Reprezentanții Rețelei Naționale pentru Drepturile Lucrătorilor sexuali în Elveția spun că este greu să le facă pe victime să vorbească despre suferințele lor.
„Nu e ca și cum ele spun: uite, sunt exploatată, ajută-mă. E fix opusul. E nevoie de încredere care se construiește în timp”, explică Rebecca Angelini, director ProCoRe
„Nu aveam voie sa fac nimic, uneori nu aveam voie nici sa fac baie singură. Nu aveam voie să am credit, telefonul meu personal rămăsese la ei, eu nu mai aveam Facebook, nu mai aveam niciun contact cu nimeni. Nu aveam voie să fac nimic. Uneori nu aveam voie să fac nici baie singură”, spune Carmen.
O tânără din România care se prostitua pe străzile din Lausanne n-a apucat să le spună autorităților că e trimisă cu forța în stradă. A fost ucisă de un client la sfârșitul lunii noiembrie 2016. Cadavrul, complet desfigurat, a fost abandonat la zeci de kilometri distanță, într-o padure din Franta.
„Trupul fetei a fost găsit într-o pădure la doar câteva zeci de metri de acest loc. Mult timp a fost necunoscuta din Frasnois, această comună aflata la granița cu Elvetia. Anchetatorii chiar s-au ajutat de acest portret pentru a o găsi cât mai repede”, relatează Maria Moiș, jurnalist Digi24.
Cazul a ținut mult timp primele pagini, atât în Elveția cât și în Franța. Cadavrul fetei a fost identificat după un an. Anchetatorii elvețieni au știut sigur că e vorba despre o prostituată româncă după ce au interceptat discuțiile telefonice între traficanți din România care reclamau că le lipsește o fată. Am mers la poliția cantonală din Vaud ca să aflăm dacă Mihaela putea fi salvată.
„Mihaela nu s-a manifestat niciodată drept o victimă a rețelei. Au trecut mai multe luni între momentul găsirii victimei și cel al identificării”, spune Florence Maillard, de la Poliția Cantonală Vaud, Elveția.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News