După 40 de ani, acesta a demonstrat, prin teste genetice, că nu este tatăl unui copil, dar judecatorii i-au respins acţiunea în anularea declaraţiei de paternitate, potrivit bihorjust.ro.
Bărbatul a sesizat CEDO și a invocat încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, referitor la dreptul la viața privată și de familie. Reclamantul este un brașovean de 73 de ani. Pe 2 februarie 1972, mama unui copil născut în 1971, a inițiat proceduri judiciare pentru stabilirea paternității bebelușului, iar spre finalul aceluiași an, instanța l-a declarat pe reclamant tatăl copilului. Decizia judecătorilor a fost confirmată printr-o hotărâre definitivă dată pe 23 martie 1973.
În 2012, brașoveanul a introdus o acțiune în instanță pentru anularea declarației de paternitate, solicitând judecătorilor să dispună o analiză ADN. În 2013, cu acordul celui indicat de instanță drept copilul său, bărbatul a fost supus unei testări genetice, care a concluzionat că nu este tatăl biologic al acestuia. Drept urmare, el a cerut judecătorilor revizuirea hotărârii din 1973, însă răspunsul a fost din nou negativ. Instanța a declarat inadmisibilă cererea de revizuire pe motiv că nu îndeplinea condițiile prevăzute la articolul 322 din fostul Cod de procedură civilă. Ca ultima soluție, brașoveanul s-a adresat CEDO, invocând încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului - dreptul la viața privată și de familie, iar instanța i-a dat dreptate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News