Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Discriminare indirectă”, în Olanda. Numărul locuințelor pentru muncitorii migranți, printre care și români, în scădere: „Dezvoltarea nu este în direcția corectă”
WhatsApp
Adăpostirea lucrătorilor migranți, inclusiv a muncitorilor români, este dificilă din punct de vedere politic în Olanda. Planurile de a oferi acestor oameni o casă bună sunt întâmpinate cu rezistență.
Foto ILUSTRATIV

Frank van Gool de la Kafra Housing indică o bucată de pământ de pe Violierenweg din Bleiswijk, provincia Olanda de Sud. În jurul antreprenorului îmbrăcat în albastru sunt sere cât se vede cu ochii. Din poziția pe care o are, el are o vedere asupra uriașelor centre de distribuție ale supermarketurilor Hoogvliet și Jumbo.

Chiar în afara câmpului său vizual se află palatele de împachetare și despachetare ale lui Albert Heijn, Zalando și HelloFresh. După Van Gool, acest loc plin de activitate se pretează perfect la construirea a trei blocuri pentru muncitorii migranți.

Se estimează că aproximativ 5.000 de lucrători migranți lucrează în centrele de distribuție și sere din municipalitatea Lansingerland, deși Van Gool presupune că sunt în număr dublu. Locuința la scară largă pentru ei lipsește complet. „Cel puțin jumătate dintre oameni vin acum de la 30 de kilometri distanță sau chiar de mai departe”, spune Van Gool. Kafra Housing oferă adăpost unui număr total de 256 de lucrători migranți pentru un număr limitat de ani.

Planul lui Van Gool corespunde recomandărilor din raportul lui Emile Roemer, care în urmă cu doi ani a scris un plan plin de sfaturi despre, printre altele, locuințe pentru lucrătorii migranți. Vor fi suficienți metri pătrați de persoană în Bleiswijk, fiecare migrant va avea propriul dormitor și vor exista zone comune pentru fitness și relaxare.

Muncitorii migranți semnează un contract separat de locuință, ceea ce înseamnă că locuința nu depinde neapărat de muncă. Până și sindicatul FNV este entuziasmat: secretarul general Bart Plaatje a trimis o scrisoare de recomandare municipalității.

 

Nu există suficiente locuințe pentru numărul de muncitori migranți din UE

 

Cu toate acestea, nu este sigur dacă apartamentele vor fi construite. Lansingerland se profilează drept „Casa științei Horti” cu „cel mai inovator grup de horticultura cu seră din lume”. Panourile sunt filiala locală a Universității Wageningen (WUR) și experții agricoli ai Delphy.

Nu există locuințe potrivite pentru grupul care face de obicei lucrările de seră, conform unei hotărâri municipale. Cererea de permis respinsă a lui Van Gool a condus anterior la o audiere la comisia de obiecții. În prezent, municipalitatea reconsideră propunerea antreprenorului.

Proeminentă este vocea disidentă a bannerelor municipale. Universitatea Wageningen și Delphy, ele însele active în sectorul horticol, preferă să nu aibă migranți de muncă în fața birourilor lor. „Această locație este importantă pentru dezvoltarea în continuare a Parcului științific Horti”, spune un purtător de cuvânt al WUR.

Delphy și un distribuitor de lemn din apropiere scriu într-o declarație comună că se tem pentru calitatea vieții lucrătorilor migranți din apartamentele care urmează să fie construite. „O astfel de cazare nu se potrivește cu imaginea horticulturii moderne, durabile și sociale”, scriu ei. Universitatea și companiile consideră, de asemenea, că distanța de la șantierul planificat până chiria muncitorilor este prea mare.

 

Nimeni nu-și dorește ca vecini muncitori migranți din UE

 

Pozițiile implicate în Lansingerland prezintă ceva mai mare. Suficient de muncă în Țările de Jos, dar nimeni nu-și dorește ca vecini muncitori migranți din UE. Cu greu este posibil să construiți locații mari de locuințe în zonele construite, iar vecinii din zonele industriale protestează și ei împotriva planurilor de construcție.

În practică, multe agenții de ocupare a forței de muncă iau polonezi și români în parcuri de vacanță nepotrivite sau case învechite din cartiere urbane sărace, rezultând abuzuri și exploatări. Roemer a estimat lipsa de paturi pentru lucrătorii migranți în 2020 la 150.000.

Locuința muncitorilor migranți din UE este o problemă politic dificil de rezolvat. Administratorii aleși au puțin de câștigat la nivel local și național prin eliberarea spațiului de locuit pentru migranți. Prin urmare, nu există un plan clar de locuințe pentru migranții care lucrează în Țările de Jos din Bulgaria sau Grecia, de exemplu.

Cea mai apropiată este inițiativa ministrului Hugo de Jonge (CDA, Housing and Spatial Planning) pentru construcția de locuințe flexibile, precum case container. Aceste locuințe temporare sunt destinate mai multor grupuri vulnerabile, inclusiv lucrătorilor migranți.

Din 2020, De Jonge și predecesorul său au alocat un total de câteva sute de milioane de euro pentru finanțarea în special a locuințelor flexibile. Nu se știe decât cât de mult din acești bani rezervați au fost de fapt folosiți pentru a oferi migranților o locuință.

Proiectele Flex sunt adesea dificil de demarat, din cauza – din nou – protestelor locuitorilor locali. Proiectele de construcție cu un timp de funcționare atât de scurt sunt, de asemenea, greu de rentabilizat.

 

Numărul locurilor de dormit pentru migranții de muncă continuă să scadă

 

O problemă suplimentară a locuințelor temporare este că după un timp contorul revine la zero. Să luăm Haga de exemplu: acea municipalitate a găsit mai multe locații în ultimul deceniu în care migranții ar putea trăi pentru un număr limitat de ani.

Acei ani au trecut acum, astfel că consilierul Martijn Balster (PvdA) vede că numărul locurilor de dormit pentru migranții de muncă continuă să scadă. „Dezvoltarea nu este în direcția corectă”, spune administratorul de la Haga de la primărie. Al treilea oraș ca mărime din țară va avea în curând un complex rezidențial permanent pentru lucrătorii migranți.

Balster se confruntă cu supraaglomerarea din districtele Transvaal și Laak din propriul oraș. În ciuda acestui fapt, el nu reușește să găsească terenuri de construcție utilizabile sau camere libere pentru lucrătorii migranți. Pe lângă lipsa terenului, există o competiție acerbă între grupurile țintă vulnerabile, explică el. 

Consilierul de la Haga ar prefera ca guvernul nu să finanțeze doar planuri, ci și să încheie acorduri de locuințe obligatorii cu municipalitățile. Amenajarea caselor nu este o sarcină preeminentă a guvernului local? „S-a stabilit și la nivel național câte case de închiriere socială trebuie să aibă un proiect de construcție nouă. Deci este posibil”, spune Balster.

 

Permis de proprietar

 

Construcția de noi ansambluri de locuințe înregistrează puține progrese, dar Țările de Jos adoptă o abordare mai energică în abordarea mahalalelor existente. Cea mai importantă realizare a ministrului De Jonge este o propunere pentru un așa-zis permis de proprietar. Ideea: proprietarii trebuie să respecte regulile pentru a li se permite să închirieze proprietăți. Dacă un proprietar se dovedește a fi un proprietar rău intenționat, își poate pierde permisul.

Permisul proprietarului oferă, de asemenea, municipalităților posibilitatea de a impune cerințe suplimentare pentru casele închiriate, de exemplu un dormitor care poate fi încuiat pentru fiecare migrant sau cuplu. Totuși, ministrul De Jonge este foarte indulgent cu privire la acest punct: proprietarilor li se acordă nu mai puțin de zece ani pentru a adapta locuințele existente la orice reguli mai stricte.

 

15 metri pătrați de persoană

 

Una dintre cele mai importante recomandări ale lui Emile Roemer este creșterea numărului minim de metri pătrați de suprafață utilă de persoană. Momentan, municipalităților li se permite doar să ceară proprietarilor să aibă la dispoziție 12 metri pătrați pentru fiecare migrant. În raportul său, Roemer dorea 15 metri pătrați de persoană.

Creșterea numărului de metri pătrați este legată doar de introducerea Legii de mediu și planificare. Această grupare de legi ar trebui să simplifice gestionarea mediului de viață, dar deocamdată este o bătaie de cap pentru ministrul Hugo de Jonge. La mijlocul lunii octombrie a amânat din nou intrarea în vigoare a legii. Dacă nu mai apar întârzieri, municipalitățile pot stabili cerințe mai mari pentru proprietarii de locuințe rezidențiale începând cu 1 iulie 2023.

Mai puțin incontestabilă decât permisul proprietarului este politica olandeză anti-locuință. Multe municipalități au prevederi pentru a preveni adunarea polonezilor de a închiria camere în orașele sau satele lor. De exemplu, stabilesc un maxim pentru numărul de camere comune pe stradă sau se limitează la un număr minim de metri între două clădiri cu ocupanți ai camerei.

Un exemplu extrem este Rotterdam: acel oraș dă permis pentru cazare doar dacă chiriașii sunt studenți. Orașul dorește să ofere studenților oportunitatea de a împărți costurile locuințelor, dar, în același timp, împiedică cartierele vulnerabile să fie supraaglomerate de lucrătorii migranți din UE.

 

„Aceasta este o discriminare indirectă”

 

Întrebarea este dacă astfel de restricții privind ocuparea camerelor sunt permise. Într-un sfat adresat municipalităților, oficialii de la Interne avertizează împotriva discriminării. De exemplu, autoritățile locale nu au voie să determine numărul maxim de străini care se pot înregistra pe o stradă sau un cartier.

Municipalităților le mai bine să evite cu totul termenul „migrant de muncă” în politica lor anti-locuință, conform Ghidului pentru migranții din muncă în domeniul locuinței. Ministerul de Interne oferă o alternativă: municipalitățile pot stabili un număr maxim de „familii” care pot locui într-o casă – de exemplu una.

Acuzația de discriminare este ușor de evitat. „Aceasta este o discriminare indirectă”, spune profesorul de drept al imigrației Peter Rodrigues de la Universitatea Leiden. Într-o astfel de discriminare ascunsă, un guvern sau o companie folosește un termen neutru pentru a dezavantaja un anumit grup.

Ministerul de Interne neagă că Ghidul îi dezavantajează indirect pe lucrătorii migranți care caută cazare. „Regulile se aplică tuturor, inclusiv studenților, de exemplu”, spune un purtător de cuvânt.

Rotterdam, unde o interdicția de locuință se aplică migranților de muncă, dar nu și studenților, nu vede nici un rău în politica sa. Consilierul Chantal Zeegers (D66) consideră că abordarea este permisă. „Nu este discriminare, ci o modalitate justificată de a face o distincție”, spune un purtător de cuvânt.

În urmă cu doi ani, guvernul a promis că va îmbunătăți poziția lucrătorilor migranți ca răspuns la pandemia coronavirus și raportul lui Emile Roemer - No Second Class Citizens

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel