Ministerul Educației anunță recunoașterea automată la nivel european a diplomelor de asistent medical generalist obținute în România anterior aderării la Uniunea Europeană. Această recunoaștere, obținută prin eforturile susținute ale autorităților române, reprezintă o realizare importantă pentru sistemul medical românesc și oferă oportunități semnificative asistenților medicali români.
Detalii privind recunoașterea:
Diplomele eligibile: Diplomele de asistent medical generalist eliberate de instituții de învățământ din România înainte de 1 ianuarie 2007.
Condiții: Titularii diplomelor trebuie să finalizeze un program de revalorizare în vederea îndeplinirii cerințelor minime de pregătire stabilite de Comisia Europeană.
Beneficii: Recunoașterea automată permite asistenților medicali români să profeseze în toate statele membre ale Uniunii Europene.
La 12 februarie a.c. s-a publicat, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Directiva (UE) 2024/505 a Parlamentului European și a Consiliului din 7 februarie 2024 de modificare a Directivei 2005/36/CE în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali generaliști formați în România în baza căreia celelalte state membre ale UE vor recunoaște diplomele românești obținute înainte de 1 ianuarie 2007 de asistenții medicali generaliști care au urmat ulterior programul de revalorizare.
În urma demersurilor susținute pe lângă Comisia Europeană de către autoritățile române, în special Ministerul Educației prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor care este, potrivit legii, Coordonator Național pentru Recunoașterea Calificărilor Profesionale, instituțiile UE au modificat legislația europeană existentă privind recunoașterea calificărilor profesionale astfel încât asistenții medicali generaliști care au urmat programul de revalorizare începând cu 2014 până în 2020 să poată dobândi, în oricare din statele membre ale UE, recunoașterea diplomelor și certificatelor pe care le-au obținut în România înainte de data aderării.
Acțiunile autorităților române au început în anul 2012 la momentul revizuirii generale a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, când s-a solicitat includerea în cuprinsul Directivei și a diplomelor de asistent medical generalist emise de instituții de învățământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană. Pentru recunoașterea acestor calificări, titularii au urmat un program de revalorizare care a fost elaborat împreună cu experții Comisiei Europene și ai statelor membre și, ulterior, în baza raportului din 2020 al Comisiei Europene privind rezultatele acestuia, s-a decis recunoașterea automată a acestor diplome.
De la momentul intrării în vigoare a Directivei (UE) 2024/505, statele membre trebuie să adopte, într-un an, normele naționale de transpunere pentru a implementa efectiv dispozițiile acesteia.
Directiva (UE) 2024/505 încununează nu doar eforturile autorităților române întreprinse la nivel european cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, dar atestă, în același timp, calitatea formării de asistent medical generalist din România ce asigură integrarea pe piața forței de muncă națională și europeană, este anunțul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News