Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Diaspora mai săracă. Savantul român Pierre Hassner a murit
WhatsApp
Pierre Hassner, specialist în relaţii internaţionale, născut la Bucureşti, a murit la 85 de ani la Paris.
Pierre Hassner, foto: sciencespo.fr

Specialistul francez în relaţii internaţionale Pierre Hassner, de origine română, analist al situaţiilor de conflict, război şi totalitarism, a murit sâmbătă la Paris la vârsta de 85 de ani, a anunţat Institutul de Studii Politice (IEP) din Paris.

"Gânduri din inimă pentru Pierre Hassner, decedat astăzi", a scris IEP într-un tweet. "Specialist eminent în relaţii internaţionale, el şi-a petrecut întreaga carieră la CERI (Centrul de studii şi cercetări internaţionale) al Sciences-Po (Institut de studii politice) şi a fost un observator subtil al scenei mondiale", a adăugat prestigiosul institut parizian.

Considerat moştenitor al filosofului şi politologului francez Raymond Aron, al cărui elev a fost, şi al gânditoarei germane Hannah Arendt, Pierre Hassner a marcat generaţii de studenţi, la Sciences-Po, unde a predat din 1964 până în 2003, şi în multe universităţi din toată lumea.

Născut în 1933 la Bucureşti, într-o familie de evrei, care avea să se convertească la catolicism pentru a se proteja împotriva persecuţiei în timpul al Doilea Război Mondial, el a emigrat în 1948 la Paris unde va urma cursurile Ecole Normale Superieure (ENS ) înainte de absolvi filosofia în 1955.

Profesor invitat la universităţi din Statele Unite şi Canada, Pierre Hassner joacă rolul ''interpretului Estului în Vest şi Vestului în Est'', va releva expertul în relaţii internaţionale Dominique Moisi.

Filosofia îi va permite să aducă principiile universale ale drepturilor omului în centrul modului în care a abordat relaţiile internaţionale.

"Pornind de la filozofie, apoi mergând la politica internaţională, mă întorc, într-un fel de cerc, la filosofie şi la ordinea sufletului", scria Pierre Hassner în 'La violence et la paix' (Violenţa şi pacea), Editions Esprit, 1950.

În ultima sa carte, 'La Revanche des passions: métamorphoses de la violence et crises du politique' (Răzbunarea pasiunilor: metamorfozele violenţei şi crizelor politice) (editura Fayard, 2015), el a abordat revenirea pasiunilor de identitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel