Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Declarația uimitoare a lui Hagi, legenda fotbalului românesc pentru BBC: Vreau să creez campioni mondiali
WhatsApp
Gheorghe Hagi, considerat cel mai bun jucător al României din toate timpurile, a oferit un interviu pentru BBC, spunând că misiunea lui este cea de a reface zilele de glorie ale fotbalului: „Vreau să creez campioni mondiali”.
Galatasaray, mesaj special de ziua lui Gică Hagi. „Regele” a împlinit 59 de ani / Foto: Captură video youtube

România nu s-a mai calificat la o Cupă Mondială din 1998 și a ajuns la Campionatul European doar de două ori din 2000 încoace, nereușind să treacă de faza grupelor în ambele ocazii. România începe meciurile de calificare la Euro 2024 cu Andorra și Belarus în această lună.

Gheorghe Hagi, care a luminat parcursul României până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 și care este considerat cel mai bun jucător al României din toate timpurile, are misiunea de a le transforma soarta. Fiul acestuia va juca pentru Naționala României în acest an.

 

Istoria lui Hagi: S-a clasat pe locul al patrulea la Balonul de Aur în 1994



"Hagi președinte" a fost scandat de sute de mii de oameni acasă când România a învins Columbia, gazdele SUA și Argentina în drumul lor spre sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994. A urmat o înfrângere la penalty-uri în fața Suediei, dar valul de dragoste fără precedent față de eroul fotbalistic al națiunii a pierdut puțin din elan.

Doi ani mai târziu, în ciuda faptului că Hagi nu a candidat la alegerile prezidențiale din România din 1996, oamenii l-au votat în continuare. I-au scris numele de mână, iar mijlocașul a obținut câteva mii de voturi, mai multe decât unii dintre candidații oficiali.

De-a lungul unei cariere profesionale de 29 de ani, care s-a încheiat la Galatasaray în 2001, Hagi a jucat pentru Real Madrid și Barcelona și a jucat de 124 de ori pentru țara sa, marcând un record comun de 35 de goluri. L-au numit "Maradona al Carpaților". S-a clasat pe locul al patrulea la Balonul de Aur în 1994, iar Pele l-a inclus în 2004 pe o listă de 125 de jucători în viață din lume, cei mai buni jucători în viață.

 

De la cel mai bun jucător la antrenorul echipei de pe locul 1 din SuperLiga



Hagi s-a orientat către management la câteva luni după ce s-a retras din fotbalul profesionist. Primul său loc de muncă? Echipa națională a României.

Pentru "Rege", așa cum este cunoscut în România, a fost un început greu. Echipa sa a pierdut în fața Sloveniei în barajul de calificare la Cupa Mondială și a ratat calificarea la turneu pentru prima dată din 1986.

Când juca, Hagi putea decide totul de unul singur, printr-o aruncare neașteptată, un dribling laborios sau o pasă de gol pe gaura cheii.

"Aveam personalitate, aveam un control bun al mingii și eram rapid", spune Hagi.

"Am crescut cu echipa Olandei în anii '70, cu fotbalul total. Johan Cruyff era idolul meu. Am purtat numărul 10 în majoritatea timpului și știam ce înseamnă asta: să creez un gol sau să înscriu. Am purtat tricoul cu numărul 10 pentru Real Madrid și Barcelona, două dintre cele mai bune echipe din lume. Ambiția mea a fost întotdeauna să fiu cel mai bun - aceasta a fost cea mai mare motivație a mea.", spune acesta conform BBC.

În management, lucrurile păreau mai dificile pentru el. Lucrurile nu au funcționat atât de strălucit la început - dar imaginea este diferită acum.

 

Hagi, proprietar și antrenor al echipei Farul Constanța



Acum, la 58 de ani, el este proprietarul și antrenorul principal al echipei Farul Constanța, actualul lider al primei ligi din România. După ce a lucrat la Galatasaray, Bursaspor și Steaua București, în 2009 s-a întors în orașul său natal, Constanța, de pe coasta Mării Negre, cu o ambiție îndrăzneață.

A înființat o academie de la zero, investind o parte din averea proprie și împrumutând restul pentru a susține proiectul. Mai mult de 10 milioane de lire sterline au fost injectate pentru a-și alimenta visul: crearea unei generații care să ducă România în lupta pentru câștigarea Cupei Mondiale.

Hagi încă distrează în timpul antrenamentelor cu abilitățile sale de dribling, cu lecțiile de măiestrie în materie de lovituri libere și cu abilitățile sale de pase. Este regele în castelul său, iar fețele tinerilor de perspectivă se luminează când trece pe lângă el.

 

O mare parte din banii pe care Hagi i-a câștigat ca jucător sunt investiți în clubul său



Când a început academia, s-au înscris peste 200 de copii din toată țara. Au fost angajați aproximativ 100 de angajați.

Academia a preluat un club din liga a treia, Viitorul Constanța, și a obținut rapid promovări consecutive în prima ligă. În 2017 s-a întâmplat aproape de neconceput - echipa lui Hagi a câștigat titlul de campioană a României, iar doi ani mai târziu a urmat un succes în cupă. În 2021, clubul a fuzionat cu Farul Constanța, un club foarte bine susținut, unde a început propria călătorie a lui Hagi în fotbal când avea 10 ani.

Farul este una dintre cele mai tinere echipe din Europa, filozofia clubului fiind centrată pe dezvoltarea tinerilor. Recent, Hagi i-a oferit unui copil de 14 ani debutul în prima ligă.

De-a lungul anilor, adolescenții care au impresionat au plecat în străinătate, ajungând la Ajax, Fiorentina, Brighton și Rangers. Aproape jumătate din cea mai recentă echipă a României are un trecut în echipa lui Hagi, în timp ce procentele din echipele naționale de tineret sunt și mai impresionante.

 

Ianis Hagi - premiul pentru cel mai bun tânăr jucător al lui Ranger



Unul dintre cei care au urcat în ierarhia academiei este fiul lui Hagi, Ianis. Jucătorul de 24 de ani se află acum la Rangers, după ce a jucat la Fiorentina și Genk.

"Un jucător bun poate merge și își poate face treaba oriunde", spune Hagi. "Liga nu contează. Ianis a câștigat premiul pentru cel mai bun tânăr jucător al lui Rangers înainte de accidentarea sa la ligamentele genunchiului (în ianuarie 2022), așa că s-a adaptat destul de bine. Ghinion cu accidentarea lui.

Dar dacă eu nu am ajuns niciodată să joc în Anglia, poate că el o va face - de ce nu? Am avut două oportunități de a juca în Premier League și îmi pare rău că în cele din urmă le-am ratat pe amândouă. Este o țară care îmi place și pe care o respect. Sunt sigur că fanilor le-ar fi plăcut stilul meu".

Tottenham și Newcastle au încercat să-l semneze pe Hagi în anii 1990. Cruyff și Barcelona i-au stat în cale în 1994. Apoi, Galatasaray l-a tentat cu un mare proiect european aproape de casă, doi ani mai târziu.

 

Hagi: M-am născut pentru a câștiga, nu doar pentru a exista

 

"L-am iubit pe Kevin Keegan când eram copil - era unul dintre idolii mei - așa că mi-ar fi plăcut să joc sub comanda lui la Newcastle", spune Hagi.

"Dar când Cruyff te sună personal și îți cere să mergi cu el la Barcelona, e greu să reziști. Mi-a spus că sunt numărul 10 preferat al lui. Apoi am optat pentru Galatasaray. Ei voiau să construiască o echipă care să se lupte pentru succesul continental. De asemenea, erau mai aproape de România, iar eu am avut mereu ideea de a mă întoarce acasă după fotbal.

Am scris o carte. Am pus totul înăuntru despre tacticile mele, despre filozofia mea, despre cum văd eu fotbalul. Trebuie să începi cu lucrurile de bază, să faci mai întâi lucrurile simple, apoi să mergi pas cu pas spre cele mai complicate. Motto-ul meu este: M-am născut pentru a câștiga, nu doar pentru a exista. Așa că încerc să aplic asta în tot ceea ce fac și vreau să-i inspir pe cei cu care lucrez să facă la fel.

Cruyff este sursa mea de inspirație. Felul în care făcea lucrurile era pur și simplu uimitor. Am învățat atât de multe de la el, din metodele și ideile sale."

Hagi: Vreau să creez campioni mondiali

 

Academia lui Hagi își propune să promoveze cel puțin doi jucători la prima echipă în fiecare sezon. "Toată această academie este modul meu de a da ceva înapoi fotbalului, pentru că m-am simțit mereu îndatorat", spune Hagi.

Managerului nu-i pasă de vârsta celor pe care îi antrenează. "Am avut norocul de a avea profesori buni care mi-au accelerat progresul. Asta vreau să fac și eu", adaugă el.

Academia se află chiar în afara Constanței, un oraș de aproximativ 300.000 de locuitori situat pe coasta Mării Negre. Înainte ca proiectul lui Hagi să ajungă în această locație, era un câmp pe care fermierii locali obișnuiau să își pască vacile și oile.

Lui Hagi i s-a promis că la Constanța va fi construit un nou stadion, capabil să găzduiască 20.000 de locuri - de patru ori mai mare decât capacitatea terenului pe care echipa îl ocupă în prezent la academia sa. Guvernul român va investi aproape 100 de milioane de lire sterline în noul proiect, care ar trebui să fie gata până în 2025.

"M-am întors la Constanța pentru că este locul unde m-am născut", spune Hagi. "Acesta este locul meu - Farul m-a făcut.

"Lucrez pentru a crea campioni. Vreau să creez campioni mondiali. Eu cred în asta. Cred în munca pe care o fac și în talentul jucătorilor români. Trebuie să-ți stabilești cele mai mari obiective și să crezi neobosit. Altfel, nu vei face mare lucru", încheie Regele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sport Vezi toate articolele
pixel