Cine a depășit acest termen, trebuie să prezinte fie test PCR, fie dovada trecerii prin boală. Cei cu doza booster au valabilitate până în 31 decembrie 2022.
”Am lucrat pentru a implementa observațiile ca să avem garanția unui act normativ care să ofere claritate. În legătură cu certificatul digital european, există o decizie a UE care aduce modificări, în sensul că sunt considerate acceptate la circulația transfrontalieră certificatele care au dozele cu schema completă primară de vaccinare valabilitatea lor este definită la un număr de 9 luni”, a spus Adriana Pistol, la Antena3.
Dacă este vorba despre persoane care au primit doar schema de vaccinare, valabilitatea este de 270 de zile. Pentru cei cu doza booster nu a fost stabilită valabilitatea de către UE. Noi am stabilit-o până la 31 decembrie 2022, urmând a fi modificată în funcție de decizia UE. Decizia despre care se discută la nivel european este de iunie 2023, iar noi vom adopta termenul prevăzut când va fi luată decizia.
”Pentru românii care vor să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice certificatul de vaccinare și că se află în termenul de valabilitate: 270 de zile pentru cei cu schema primară, fără termen pentru cei care au doza booster”, a mai adăugat Adriana Pistol.
Pe teritoriul României, orice persoană care vine dintr-o țară europeană va fi verificată dacă respectă una din cele 3 cerințe al CNSU: certificatul de vaccinare, trecere prin boală și test RT PCR.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News