Cântăreţul Gabriel Dorobanţu, de pildă, a povestit cum nişte necunoscuţi i-au furat identitatea electronică i-au golit contul şi în plus ar fi cerut şi obţinut în numele său de la prieteni sume însemnate de bani.
Cântăreţul Gabriel Dorobanţu a descoperit că este victima unei fraude în momentul în care a fost anunţat de compania de telefonie că intenţionează să cumpere un aparat foarte scump. Identitatea îi fusese deja furată. Cineva ceruse în numele sau o nouă cartelă sim cu ajutorul căreia ar fi reuşit apoi să îi acceseze căsuţa de poştă electronică şi de acolo cu ajutorul informaţiilor şi documentelor găsite să îi acceseze şi contul bancar.
„Am constatat că în bacă de pe card îmi lipseau nişte bani. Am făcut o negaţie şi banca mi-a restituit banii. Nu o sumă foarte mare, dar erau banii mei”, a spus Gabriel Dorobanţu, la Știrile PRO TV.
Infractorii i-au preluat cântăreţului şi alte abonamente de comunicaţii, prin intermediul cărora ar fi încărcat alte conturi cu resurse costisitoare de telefonie şi internet. Dar fraudă nu s-a oprit aici.
„S-a vorbit cu prietenii mei de pe facebook şi li s-au cerut bani în numele meu. Știu că mulţi au dat. Am înţeles că sunt sume destul de mari”, a mai spus Dorobanțu.
În acelaşi mod a avut de suferit şi actorul Adrian Nartea, vedeta serialului Vlad.
Adrian Nartea s-a trezit fără semnal la telefon şi când a cerut un nou sim şi l-a activat apăreau tranzacţii bancare făcute deja. Vreo 2000 de euro. Iar apoi s-a trezit cu un anunţ social în care se cereau bani pentru o cauză nobilă.
Autori ai acestor fraude informatice şi bancare ar fi - susţin procurorii diicot - patru hackeri din Braşov care au reuşit în lunile de pandemie să atace identităţile şi conturile bancare a peste 50 de persoane: în special artişti - cântăreţi şi actori, rudele acestora, dar şi câţiva oameni obişnuiţi. Toţi vor fi audiaţi.
Pentru cele 50 de victime înregistrate până acum, există însă şi o veste bună. Surse apropiate de DIICOT susţin că odată cu declanşarea anchetei penale, paguba ar fi fost retsituită în întregime. Este vorba despre aproximativ o sută de mii de lei. Acum rămâne ca băncile să îşi recupereze banii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News