Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cristi Puiu, alături de Cate Blanchett
WhatsApp

Actrița franceză Ludivine Sagnier, realizatorul german Christian Petzold și cel român Cristi Puiu, scriitorul italian Nicola Lagioia, regizorii britanici și austrieci Joanna Hogg și Veronika Franz vor compune juriul pentru cel de-al 77-a Festival de Film de la Veneția (La Mostra) prezidat de actrița Cate Blanchett.

Organizatorii festivalului, care va avea loc între 2 și 12 septembrie, anunțaseră deja, din ianuarie, prezența actriței australiene în fruntea juriului pentru această a 77-a ediție. La sfârșitul săptămânii trecute a fost finalizată componența juriului.

Sagnier a jucat recent în serialul internațional The Young Pope și The New Pope, al italianului Paolo Sorrentino, precum și în The Truth by Hirokazu Kore-eda, un film a deschis anul trecut festivalul La Mostra.

Regizoarea Veronika Franz, care s-a evidențiat prin filmul Goodnight Mommy (2014), regizat în colaborare Severin Fiala, multiplu premiat și care a reprezentat Austria la Oscar.

Joanna Hogg (60 de ani) are patru filme în palmares, din care ultimul, The Souvenir, a avut premiera la Festivalul de film american din Sundance, ediția din 2019.

Reprezentând „Nouvelle Vague” al cinematografiei românești, Cristi Puiu a debutat în spatele camerei se filmat, în 2001, cu pelicula cu buget redus Marfa și banii. În 2005, al doilea său lungmetraj, comedia neagră Moartea Domnului Lăzărescu Lazarescu, a fost bine primit de critici și a câștigat premiul ”Un Certain Regard” la Cannes, Franța.

Colegul său german Christian Petzold a fost premiat de trei ori de critici din țara sa, pentru Identity Check din 2000, prezentat la Veneția, Ghosts din 2005 și Yella din 2007, ambele proiectate la Berlin. În 2012 a câștigat Ursul de Argint la Berlin, în 2012, cu Barbara.

Născut în sudul Italiei, Nicola Lagioia a publicat zece romane, eseuri și povești. În 2015, a fost distins cu prestigiosul Premiu Strega pentru romanul ”La Ferocia”

Ediția cu numărul 77 va avea loc cu un program redus comparativ cu anii precedenți și urmând un protocol sanitar strict, în special în ceea ce privește distanța fizică în săli, din cauza pandemiei covid-19, precizează site-ul infobae.com

Acest festival se arată ca o speranță pentru lumea cinematografiei în general, într-un an marcat de închiderea teatrelor, amânările filmărilor și a festivalurile anulate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura Vezi toate articolele
pixel