Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Copiii români, cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană
WhatsApp
Copiii români sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană. Aproape jumătate dintre ei mănâncă prost, iar accesul la educaţie şi servicii sociale este inegal. 

 În plus, 42% dintre elevii şcolilor noastre sunt calificaţi drept nefuncţionali, ceea ce se apropie de analfabetism, atrage atenţia organizaţia "Salvaţi Copiii", în urma celui mai recent raport european pe această temă. 

Doi din cinci copii din România sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar din cei aproximativ 19 milioane şi jumătate de minori din Uniunea Europeană, care sunt deja în această situaţie, 25.000, adică mai mult de 12 procente, sunt din ţara noastră, arată cele mai noi date Eurostat.

Copiii români, cei mai expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană

 

În 2021, peste 1 milion şi jumătate de copii români, ceea ce înseamnă peste 40% din total, creşteau în risc de sărăcie sau excluziune socială, cei mai mulţi în zona rurală şi în oraşele mici. De altfel, acum doi ani, una din zece familii nu şi-a putut permite încălzirea locuinţei, iar o familie din cinci nu a putut asigura o masă hrănitoare.

Şi situaţia se agravează - "Salvaţi Copiii" aminteşte că un sondaj realizat anul trecut a arătat că 40% dintre gospodării au înregistrat o scădere a veniturilor comparativ cu 2021, în timp ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre familii. În 2021, o familie din cinci recunoştea că nu îşi permite să mănânce carne o dată la două zile, iar un sondaj realizat în toamna anului trecut arată că aproape jumătate dintre familiile vulnerabile cu copii nu reuşeau să facă faţă cheltuielilor pentru hrană.

Numărul copiilor români școlarizați, în scădere

 

Nici la capitolul educaţie nu stăm bine. Continuă să scadă numărul copiilor care merg la creşă, grădiniţă sau şcoală, iar dintre aceştia puţini sunt cei care învaţă. Rezultatele testelor naţionale arată că doar 11% dintre elevii care au între şase şi 14 ani sunt cititori fluenţi, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificaţi drept nefuncţionali, ceea ce se apropie de analfabetism.

Multele vulnerabilităţi legate de accesul la sănătate, educaţie, servicii sociale şi protecţie fac ca România să aibă aproape jumătate dintre mamele minore din Uniunea Europeană. În 2021, 745 de fete mai mici de 15 ani au născut, ca şi aproape 17.000 de adolescente de până în 19 ani. Cele mai multe dintre acestea renunţă la şcoală şi nu au acces la servicii medicale de specialitate, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel