Soarele este atât de fierbinte, încât parcă te arde. Dar Sevilai, în vârstă de 10 ani, culege neobosită bumbacul. În timp ce alți copii de vârsta ei se joacă sau merg la școală, Sevilai și frații ei trebuie să lucreze pe câmp cu părinții și rudele lor. Digi24 întrebat-o pe Sevilai dacă a avut vreodată timp liber.
„După ce mâncăm dimineața, tata spune: hai, hai să mergem la muncă. După-amiază, mama îmi spune să am grijă de sora mea mai mică”, răspunde fetița. S-a întristat și i-au dat lacrimile atunci când am întrebat dacă a avut vreodată timp pentru joacă.
Mehmet are 12 ani și de doi ani conduce tractorul. Spune că îi place, dar culesul bumbacului este greu. În fiecare an lucrează la câmp aproape două luni. Atât durează recoltarea. În acest timp, el și ceilalți copii nu merg la școală.
„Culegem bumbac de la 6 dimineața până la 6 seara. Stăm în soare în tot acest timp. Mereu este la fel. Și prietenii mei tot așa fac”, spune băiatul.
Dar Mehmet măcar visează la un viitor mai bun. Ar vrea să devină polițist.
„Vreau să am un salariu sigur. Și vreau o viață bună pentru copiii mei”, explică Mehmet.
Mama lui Sevilai lucrează și ea la câmp împreună cu copiii. Ne-a spus că nu este deloc împăcată cu faptul că fetele sale trebuie să culeagă bumbac.
„Copiii ar trebui să meargă la școală, desigur. Vrem să le oferim o viață bună. Dar nu avem de ales, trebuie să culegem bumbac. Ce putem face? Dacă nu lucrăm, nu avem bani”, spune Asuman Ilhan, mama lui Sevilai.
Familiile care culeg bumbacul aici provin din sate aflate la 50 de kilometri distanță. În timpul recoltei, trăiesc în corturi. În fiecare toamnă, zeci de mii de copii lucrează pentru a-și ajuta familiile să treacă iarna, chiar dacă în Turcia exploatarea copiilor prin muncă este interzisă. Dar nu există ajutoare sociale care să-i sprijine.
Și Ramazan Ökten, proprietarul terenului, știe că pe câmpul lui nu ar trebui să lucreze cei mici.
„Părinții nu au unde sau cu cine să-și lase copiii. Vin din Siverek, Hilwan, Karacadag... Copiii nu au altă variantă decât aceea de a rămâne cu familiile lor. Ar trebui să meargă la școală, dar cine ar mai avea grijă de ei? Așa că sunt și ei aici, în timpul recoltei. Ajută, aduc apă...”, spune femierul Ramazan Ökten.
Familiile sunt plătite la cantitea de bumbac - 8 cenți pe kilogram. Sevilai culege în jur de 20 de kilograme pe zi, ceea ce înseamnă 1,6 euro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News