Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Consiliul European revizuiește lista comportamentelor "adecvate" cu copiii: "Să trimiți un copil în camera lui e 'violență educativă'“
WhatsApp
Consiliul European a revizuit lista comportamentelor "adecvate" cu copiii: cea mai clasică dintre pedepse - "du-te în camera ta!" - a fost definită ca fiind "depășită".

"Fugi în camera ta, acum!". Cine dintre noi, în copilărie, nu a auzit acest lucru cel puțin o dată?! Dar una dintre cele mai clasice mustrări, inclusă de Consiliul Europei în broșura care îi sfătuiește pe părinți cum să se comporte în cazul unor abateri ale unui copil mic, ar putea fi în curând descurajată de aceeași organizație internațională. Motivul? Potrivit Le Figaro, ar fi vorba de "violență educativă".

Ziarul francez scrie că a avut acces la un schimb de e-mailuri, în care Regina Jensdottir, șefa diviziei pentru drepturile copilului din cadrul Consiliului Europei, explică faptul că "du-te în camera ta" ar fi "învechit" și ar urma să fie "refăcut". Consiliul Europei a confirmat ulterior că nu va mai promova o astfel de sancțiune, la cererea mai multor asociații.

Consiliul European revizuiește lista comportamentelor "adecvate" cu copiii

 

Într-o broșură de "sprijinire a parentingului pozitiv organizația scrisese anterior că este bine să "reacționăm la comportamentul nepotrivit al unui copil prin explicații și, dacă este necesar, prin pedepse non-violente, cum ar fi un simplu "time out"", scrie Le Figaro.

StopVeo, una dintre asociațiile care au făcut lobby, considerq controversata mustrare nepotrivită pentru rezolvarea situațiilor conflictuale. Dar urmează dezbaterea. "În principiu, mi se pare o sancțiune moderată. Apoi trebuie să înțelegi motivele pentru care copilul este obligat să meargă în camera lui", reflectă Benjamin Sadoun, psihiatru pentru copii la Grupul spitalicesc universitar din Paris.

La urma urmei, Consiliul Europei pentru Copii a condamnat de mult timp pedepsele "corporale", cum ar fi clasica palmă peste față, dar și simplele "pedepse", așa cum scrie în rezoluția sa: "Pedepsele fără violență fizică pot fi la fel de dăunătoare. După cum au arătat studiile Consiliului Europei, violența psihologică, care constă, de exemplu, în amenințarea, ridiculizarea sau sperierea copilului, ridică probleme grave de sănătate în Europa. Copiii sunt, de asemenea, afectați de climatul de violență între părinți. Cea mai bună soluție este ca guvernele să ofere asistență părinților pentru a-i ajuta să reacționeze în mod corespunzător".

"Să trimiți un copil în camera lui e 'violență educativă'“

 

O teză susținută de asociațiile psihologice, dar nu împărtășită de toți. Pentru Christine Schuhl, educatoare de copii mici, a forța un copil să meargă în camera lui "este o nebunie" și vorbește, de asemenea, de "pedepse psihice nemaivăzute".

Dar pe Instagram Caroline Goldman, psiholog și autoare a cărții "File in your room" critică poziția Consiliului Europei și a altor asociații cu privire la această metodă. Pentru ea, acest "sentiment de trândăvie ilustrează ceea ce ei preconizează în materie de educație: o orizontalitate totală între părinți și copii, fără un pol de înțelepciune, întrucât, în opinia lor, orice autoritate este abuzivă". Ea speră să fie ascultată "de către Consiliul Europei, pentru a susține și a îndruma efectele benefice ale unei autorități parentale egale, respectuoase și structurante pentru copii!".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel