Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste un milion de elvețieni au părăsit țara. Radu Golban: "N-au plecat de sărăcie". Ce poate învăța România
WhatsApp
Radu Golban a vorbit despre diaspora elvețiană, care numără în acest moment aproximativ un milion de cetățeni. De asemenea, acesta a vorbit și despre câteva modele legislative elvețiene și germane care pot fi copiate și implementate de România pentru a asigura un trai decent cetățenilor. 

Radu Golban este la origine român, s-a născut în 1973 la Timişoara, unde si-a petrecut copilăria. În 1988 a emigrat în Germania, împreună cu familia, iar din 2003 locuieşte în Elveţia. Acesta a vorbit despre diaspora elvețiană, foarte numeroasă, care spre deosebire de cea românească a părăsit țara din alte considerente.

"Există și o diasporă elvețiană în lume, de aproximativ un milion de cetățeni. Elveția are o populație totală de aproximativ 8 milioane de cetățeni, din care aproximativ 6.5 sunt și cetățeni elvețieni, printre care mă număr și eu. Diaspora de aproximativ un milion de cetățeni din afara țării, care este numită și a cincea Elveție, e un factor politic extrem de important. Ei n-au părăsit Elveția de sărăcie, nu i-a alungat asuprirea politică. Ei efectiv au decis să trăiască în străinătate. Nu cred că România trebuie să aștepte 300 de ani pentru a ajunge la bunăstare. Sunt câteva instrumente care pot fi folosite," a spus Radu Golban.

Două instrumente din Germania și Elveția care pot fi implementate în România 

 

Golban a vorbit și despre cel mai eficient instrument contra corupției din Elveția: controlul strict al averilor. 

"Există instrumente fiscale care ar putea asigura sau stimula ca cetățenii români care lucrează în străinătate, de pildă, o parte din impozitul plătit în străinătate să revină statului român. De multe ori, o gândire inteligentă poate identifica modalități de atragere a investițiilor, de asigurare o dezvoltare economică și în viitor. Aici avem foarte mult de învățat și de la Germania si de la Elveția. De la Elveția avem de învățat modelul de impozitare pe avere, care este totodată și un control al creșterii avere, care nu poate fi decât din venituri impozitate, succesiuni sau cadouri. La nivelul Elveției este cel mai bun instrument pentru combaterea corupției.

De la Germania putem învăța modelul pe taxa de goană: dacă o firmă germană își mută sediul în altă țară pentru a se sustrage fiscalizării în Germania, atunci trebuie să plătească 10 sau chiar 15 ani în viitor, o diferența de impozit în Germania. Există modalități, fără a recurge la o politică radicală, prin niște instrumente inteligente, făcute pas cu pas, pentru ca statul român să asigure prosperitate și un trai decent fiecărui cetățean," a mai spus Golban. 

Radu Golban realizează din 16 august, la DCNews TV,  emisiunea "Outlook“, consacrată marilor sfidări cu care se confruntă astăzi omul și omenirea.

Dr. Radu Golban dialoghează în acest cadru cu personalități ale vieții politice și civice, dar mai ales cu somități ale lumii științifice și universitare din țări de pe toate meridianele. Printre interlocutorii săi se află oameni de știință și universitari, factori de decizie din eșaloanele de vârf ale puterii, diplomați, juriști, medici, militari, dar și adolescenți din generația fiicei sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel