Înainte să aflăm ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște, trebuie să descoperim câteva tradiții și obiceiuri.
Toată lumea știe că de Paște este bine să îți reînnoiești garderoba și că în duminica Învierii trebuie să porți cele mai bune haine pe care le ai. În unele zone ale țării, se spune că bărbații trebuie să aibă o pălărie nouă, iar femeile, o cămașă.
În dimineața de Paște, se spune că este bine să privești prima oară într-un vas cu apă neîncepută, astfel vei avea vederea bună în restul anului. De asemenea, în dimineaţa primei zile de Paşte, flăcăii și fetele trebuie să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.
Sărbătorile pascale aduc alături familia, rudele și prietenii. La tradiționala masă de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea. Ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.
Potrivit tradiției, de Paște se așează o bucățică de fier sub prag, ca o protecție pentru casă. Dacă prima persoană care îți intră în casă este bărbat, o să ai noroc tot anul. Totodată, se crede că de Paște cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, ca să protejeze rudele dragi.
Copiii născuți de Sfintele Paști sunt binecuvântați, au o viață luminată și presărată cu noroc.
Potrivit tradițiilor, în ziua de Paște nu ai voie să dormi, pentru că vei fi somnoros și în restul anului și vei avea ghinion. Dacă dormi în ziua de Paște, se spune că recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
De asemenea, nu trebuie sub nicio formă să aruncăm lumânarea aprinsă în timpul Slujbei de Înviere. Aceasta se păstrează în casă și se aprinde în caz de boală, supărări sau de dezastre naturale.
Tradiția mai spune că nu este bine să mănânci în ziua de Paște oul cu sare, căci altfel tot anul vei transpira și nu vei avea spor în ce faci. Crucea de pe pască ori anafura sunt considerate leac, motiv pentru care se păstrează bucăți din ele peste an și se mânâncă la nevoie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News