"În şedinţa de Guvern de astăzi, în primă lectură, am propus proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţiile de stat pentru copii, prin această propunere Guvernul practic dublând alocaţiile după un calendar care are anumite etape. Prima mărire va fi în septembrie (de 20% - n. r.), aferentă lunii august. Practic, cei care vor urmări încasarea acestei alocaţii pentru luna august vor vedea în septembrie, după caz. Dacă au optat pentru a le primi pe card, vor primi imediat după 8 septembrie, iar dacă le primesc în numerar, după a doua jumătate a lunii, conform calendarului obişnuit al încasării alocaţiilor, urmând să găsească o creştere care atinge 185 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani, respectiv 369 de lei pentru copii între 0 şi 2 ani şi copii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani", a explicat Violeta Alexandru, la finalul şedinţei de Guvern.
Potrivit acesteia, următoarele etape de creştere vor fi câte două pentru 2021, în prima parte a anului, în februarie, aferent lunii ianuarie, tot în procent de 20%, "ca şi cel pe care îl aplicăm acum, în această jumătate de an", respectiv o alta în august, tot de 20%. Creşterea va fi similară şi în 2022, respectiv la începutul anului şi în august, pentru iulie.
"Astfel, la finalul lui 2022, vom avea o creştere a alocaţiilor de 300 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani, respectiv de 600 de lei pentru copii între zero şi 2 ani şi pentru copii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani. Aceasta este propunerea pe care am adresat-o Cabinetului, o propunere care are în vedere, atât dorinţa legiuitorului şi decizia Curţii Constituţionale, cât şi posibilităţile pe care bugetul azi, marcat de această pandemie, care a avut un efect direct în economie, le poate susţine, respectiv o creştere care să poată să fie susţinută în bugetele pentru anul viitor şi respectiv pentru 2022", a precizat ministrul Muncii.
Violeta Alexandru a adăugat că această decizie a fost luată împreună cu colegii de Guvern, cu ministrul Finanţelor, cu care a avut mai multe discuţii privind posibilităţile pe care bugetul le are în acest moment pentru majorarea alocaţiilor, respectiv cu ministrul Justiţiei, pentru a armoniza decizia Curţii Constituţionale şi legea votată de Parlament.
"Aş vrea să reamintesc că toate măririle de alocaţii din ultimii ani au fost făcute ca urmare a iniţiativelor PNL. În 2015, alocaţia s-a dublat de la 42 de lei la 84 de lei, în 2019 a crescut de la 84 la 150 de lei. Mergem pe aceeaşi linie pe care PNL a urmat-o în aceşti ani, de creştere a alocaţiilor", a mai spus ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News