Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bibliotecă pentru comunitatea românească, inaugurată la Cassano d'Adda: „Românii din oraș sunt o componentă numeroasă, vie și activă“ / FOTO
WhatsApp
O secție de bibliotecă pentru familiile românești a fost inaugurată la Cassano d'Adda, o comună din provincia Milano, Italia. Datorită unei donații, cărți în limba română pentru adulți și copii, pentru a apropia culturile și a păstra tradițiile uneia dintre cele mai populate comunități din zona Adda, au fost aduse încomuna de lângă Milano.

Un loc dedicat unei componente a comunității române, care va avea acum un spațiu pentru a-și păstra și împărtăși tradițiile, cultura și limba cu restul locuitorilor din Cassano d'Adda. Secția românească a bibliotecii municipale a fost inaugurată sâmbătă  dimineață.

O inițiativă rezultată în urma colaborării dintre bibliotecă, Educab și comunitatea românească. Sâmbătă, 4 martie 2023, în prezența primarului Fabio Colombo, a consilierului pentru cultură Antonio Capece, a consulului român și a preotului ortodox Traian Stetco, a fost tăiată panglica, cu un moment de discuție și conferință cu publicul prezent.

Românii din oraș sunt o componentă numeroasă, vie și activă. 'Numai în Cassano d'Adda suntem peste 700, alți 500 în Trezzo sull'Adda și 400 în Vaprio'“, a explicat reprezentanta asociației culturale româno-italiene Ihtis Liliana Dichter. Cifre care explică importanța unei secții a bibliotecii unde se pot găsi cărți, reviste și eseuri pentru adulți și copii în limba română.

2. -imagine fara descriere- (whatsapp-image-2023-03-04-at-16-21-52-1.jpeg)

Bibliotecă pentru comunitatea românească, inaugurată la Cassano d'Adda

 

Inaugurarea secției de carte în limba română a bibliotecii orașului se datorează asociației Educab, care a decis să doneze texte în limba română pentru copii și adulți într-o mare varietate de genuri. Această donație reprezintă cu siguranță un exemplu de sinergie între culturi diferite, dar în acest caz unite de aceleași origini, de aceleași rădăcini neolatine.

„Prezența unui patrimoniu de carte într-o limbă diferită ne permite, în primul rând, să mărim patrimoniul de carte și cultural al bibliotecii noastre și, în același timp, permite cetățenilor să cunoască o nouă limbă, să o studieze mai îndeaproape, să înțeleagă diversitatea și afinitățile sale culturale și lingvistice.

3. -imagine fara descriere- (whatsapp-image-2023-03-04-at-16-21-52-4.jpeg)

„Românii din oraș sunt o componentă numeroasă, vie și activă“ 

 

Orașul nostru are, de asemenea, o comunitate destul de numeroasă de cetățeni români care, din motive profesionale sau familiale, locuiesc de mai mulți ani în zona noastră, lucrează, au copii care frecventează școlile noastre, spațiile, mediile noastre și trăiesc cultura noastră.

Prezența în biblioteca noastră a cărților scrise în limba lor maternă nu numai că îi ajută să învețe despre numeroasele diversități culturale, dar le permite să se simtă puțin mai aproape de originile lor și să își păstreze vie limba maternă“, a comentat consilierul Capece.

Pe lângă ceremonia de tăiere a panglicii și cărțile în limba română, organizatorii au oferit și băuturi răcoritoare cu produse tradiționale, care au fost deosebit de apreciate de cei prezenți.

4. -imagine fara descriere- (whatsapp-image-2023-03-04-at-16-21-52-2.jpeg)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Educatie Vezi toate articolele
pixel