Publicitate
Doi bărbați au trebuit să răspundă ieri dimineață pentru încălcarea codului locuinței. Cinci români au trăit în condiții îngrozitoare în Koekelare. Proprietarul casei riscă o amendă de peste 16.000 de euro.
Scurgeri de gaz care pot provoca o explozie, umiditate care provoacă mucegai, risc de electrocutare. Acestea sunt doar câteva dintre defectele pe care le avea o casă din Koekelare. Proprietarul Steven V., în vârstă de 46 de ani, a trebuit să răspundă instanței din Kortrijk pentru încălcările codului locuinței. El riscă o amendă de 8.000 de euro și confiscarea de 8.970 de euro.
Avocatul său a cerut însă achitarea. Steven V. cumpărase casa pentru a o demola, dar a fost convins de Sam V. să-l lase să locuiască în ea. A decis însă să subînchirieze proprietatea celor cinci români. Casa a fost împărțită în compartimente și au fost montate noi racorduri de gaz. Sam V. riscă și el o amendă de 6.000 de euro.
Steven V. susține că nu ar fi știut despre aceste aspecte și se consideră nevinovat.
Hotărârea judecătorilor va fi pronunțată în data de 28 februarie.
Alți români au fost în atenția justiției din Belgia, dar de data aceasta în calitate de inculpați, nu de victime. Doi conaționali au fost prinși în timp ce au comis furturi de biserici în Flandra de Est și de Vest din Belgia.
Potrivit informațiilor din presa locală, cei doi români au comis diverse furturi de biserici în Flandra de Est și de Vest, iar acum trebuie să plătească amenzi de la 400 la 800 de euro și despăgubiri de 2.000 de euro.
Românii au fugit cu bani și obiecte de valoare din bisericile din Elsegem, la Wortegem-Petegem, Avelgem și Moen, lângă Zwevegem.
Pe 17 noiembrie 2021, diaconul din biserica Moen (Flandra de Vest) a reușit să-i prindă pe cei doi hoți în flagrant în timp ce încercau să spargă cutia milei. Cei doi au fugit, dar diaconul i-a urmărit și a anunțat poliția.
„Datorită unei bune descrieri a persoanelor și cu ajutorul unor martori, cei doi, de naționalitate română, au fost arestați pe un câmp după o scurtă vânătoare de oameni. O investigație ulterioară a arătat că ei deja pătrunseseră în biserica din Avelgem, în Flandra de Vest, în acea zi. Și acolo căutau bani din blocurile de ofertă”, arată anchetatorii.
Ulterior, ei s-au dovedit a fi responsabili pentru furtul unui lanț de argint și al crucii Sfântului Maurus din 1775 din Biserica Sfântul Maurus din Elsegem, lângă Wortegem-Petegem, în Flandra de Est. Imaginile de pe camerele de supraveghere i-au arătat îndepărtând colierul și crucea care atârna de gâtul sfântului. Asta s-a întâmplat la sfârșitul lunii aprilie, dar abia în luna mai responsabilii bisericii au observat pe imagini și au depus plângere.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News