Publicitate
Din raportul anual 2022 al departamentului de afaceri civile al orașului, aflăm că Roeselare avea un total de 65.381 de locuitori la 1 ianuarie 2023. Românii rămân de departe cel mai mare grup din oraș. Sunt 2.888 sau 4,4% din populația totală. În comparație, primele trei ale altor naționalități sunt completate de polonezi cu 712, de afgani cu 327.
Dar cine sunt acei români? Ce i-a determinat să vină în Roeselare? Cum trăiesc ei? Pentru a face cunoștință cu cel mai mare grup de populație străină din oraș, presa din Belgia a vorbit cu Florin Pop, în vârstă de 45 de ani, președintele organizației non-profit Roemenen din Roeselare. Provine din Cluj-Napoca și locuiește cu soția sa în cartierul Meiboom. „Locuiesc în Roeselare de 11 ani”, spune el. „Cu toate acestea, plecarea din România nu era deloc o opțiune pentru mine. Țara mea a fost totul pentru mine. Dar am făcut pasul la momentul respectiv și am plecat singur. Imediat am descoperit că Belgia este o țară foarte frumoasă, cu oameni prietenoși care oferă o mulțime de oportunități. Nu a durat mult până când soția mea, care a rămas în România, să vină și ea”.
SURSA FOTO: captură hln.be
Potrivit lui Florin, trebuie să plasăm începutul afluxului puternic de români în urmă cu vreo 25 de ani. „Și din 2010, un al doilea val a fost în derulare. De atunci, numărul românilor din oraș a crescut foarte rapid. Asta datorită birourilor de angajare temporară care se specializează în muncitori români și, de asemenea, recrutează pe plan local. Numărul compatrioților care vin în Roeselare este în prezent în creștere de la an la an. Parțial pentru că mulți oameni își conving familia și prietenii să se mute aici”.
Motivul final pentru a emigra din țara lor de origine în Roeselare este economic. „Situația din România nu este roz, cu multă corupție și salarii mici. În timp ce a trăi bine este în ADN-ul nostru”, spune Florin. „Românilor le place să pună ștacheta sus, vor să profite la maximum de viață și să urce din ce în ce mai sus. Ne-ar plăcea să avem o mașină frumoasă, o casă drăguță, să facem excursii. Suntem ambițioși și mai presus de toate dispuși să muncim pentru a realiza ceva. Vrem să aducem o contribuție conștientă societății. A sta acasă și a nu face nimic este sinonim cu o moarte lentă pentru noi. Și avem șansa de a lucra și de a ne strădui până aici, în Roeselare și în împrejurimi. Este o regiune cu multă industrie unde cererea de muncitori este mare. N-ați observat niciodată că noi, românii, grup mare care suntem, chiar nu ne vedeți în oraș? Lucrăm și mergem acasă”, spune râzând Florin.
Până acum câțiva ani, majoritatea românilor erau activi în industria alimentară. „Inclusiv în companiile de produse congelate din regiune. Dar în zilele noastre ne puteți găsi tot mai mult și în alte sectoare și în alte funcții”. Florin lucrează la Douchy Metal Construction din Oostnieuwkerke, specializat în scări și balustrade. „Ceea ce este, de asemenea, frapant în ultimii ani este că tot mai mulți români din Roeselare se aventurează în antreprenoriat și își încep propria afacere. Aceasta este de fapt dovada că suntem o comunitate sănătoasă care investește în viitor, printre altele, urmând cursuri de formare. Roeselare are, printre altele, un supermarket românesc, coafor, manichiuriste, pizzerie, covrigărie, afaceri specializate în tipărirea îmbrăcămintei...”
Potrivit lui Florin, tocmai acea dorință de a merge înainte în viață este motivul pentru care sunt capabili să se integreze fără probleme. „De asemenea, cunoaștem dedesubturile unei societăți occidentale, ceea ce, desigur, ajută. Cea mai mare piatră de poticnire este adesea limba. Dar cu siguranță nu am de gând să susțin că toți românii se simt ca un pește în apă aici. Unii știu din prima zi că sunt aici doar temporar, alții fac alegerea conștientă de a-și construi o viață nouă și aproximativ 20 până la 25% au dificultăți de adaptare. Au dificultăți cu limba, nu se pot obișnui cu mâncarea, au dor de casă... Acest grup se întoarce adesea în România după ani de zile, dar un număr limitat dintre ei ajung, din păcate, la concluzia că nu se mai simt ca acasă acolo”.
Nu poți învăța să migrezi, motiv pentru care Florin a început în 2018 asociația non-profit Roemenen din Roeselare. În acest fel, el și consiliul său de conducere ajung la alți români rezidenți din oraș. „Organizația non-profit funcționează în întregime pe voluntariat”, spune el. „Anul trecut am reușit să punem pe agendă peste 40 de activități. Nu avem o bază reală, un loc de întâlnire. Nici asta nu ne ușurează munca, dar continuăm pentru că vrem să-i ajutăm pe alții”.
SURSA FOTO: captură hln.be
Dar ei aduc și un pic de România la Roeselare. „Așa îi facem pe oamenii noștri să se simtă ca acasă, ceea ce îi face fericiți. De exemplu, organizăm dans popular românesc și avem un grup de doamne care fac costume tradiționale. Dar sunt și convins că acest lucru este și în interesul următoarei generații. Copiii noștri se află între aceste două lumi. Nu sunt nici români, nici belgieni. Dar este important doar ca ei să știe cine sunt. De aceea încercăm să le dăm valorile de aici prin organizația non-profit, dar și moștenirea lor românească, limba, obiceiurile și tradițiile. Adesea facem asta prin ateliere creative”. Dar se organizează și activități separate de rădăcinile lor comune: de la stand-up comedy la karaoke până la nopți de joc.
În cele din urmă, organizația non-profit dorește să îi introducă și pe locuitorii din Roeselare în tradițiile, obiceiurile și cultura românească. „De aceea organizăm în mod regulat activități și expoziții. Anul trecut, de exemplu, în Centrul de Servicii Schiervelde am prezentat portul tradițional, ceramică românească, o expoziție de fotografii despre țara noastră... Vedem că nu este ușor să ajungi la oamenii din Roeselare. Dar fiecare vizitator în plus este unul în plus și an de an vedem că interesul crește. Vrem să creștem împreună într-o direcție pozitivă și să aducem o contribuție pozitivă”.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News