În cartierul Nieuw Gent, la sud de centrul orașului, apartamentul în care stau înghesuiți câțiva români se găsește rapid: ușa care dă acces la un coridor neluminat este deschisă, iar în spatele unei ferestre sparte un bărbat se îndepărtează timid. În așteptarea renovării, multe locuințe din blocul social sunt goale.
SURSA FOTO: captură video hln.be
„Ieri a fost o grămadă uriașă de gunoi pe gazonul acela”, spune un localnic în vârstă de 60 de ani, care nu dorește să-și dea numele în presa din Belgia. „Avem permis pentru containerele de gunoi, dar bineînțeles nu și pentru squatters. De aceea ei aruncă totul pe stradă”. Datorită unei acțiuni spontane de curățare a companiei de deșeuri, acum este din nou totul îngrijit în zonă, dar localnicii încă se plâng de neplăcerile sonore. „Noaptea este zgomot până târziu”.
SURSA FOTO: captură video hln.be
SURSA FOTO: captură video hln.be
Tulburările l-au forțat pe primarul Mathias De Clercq (Open Vld) să viziteze cartierul. El a vorbit cu locuitorii, dar s-a adresat și ocupanților, spune purtătorul de cuvânt Thomas Dierckens. „Primarul i-a informat pe squatters că pot rămâne încă o săptămână, după care trebuie să plece prin hotărâre judecătorească și pot folosi facilitățile existente, cum ar fi adăpostul pentru persoane fără adăpost”.
Întrebarea este dacă este suficient. Gentul are în mod tradițional un grup mare de români și slovaci, explică Pascal Debruyne. Este cercetător la Centrul de cunoaștere a științelor familiei Odisee Hogeschool și este specializat în azil și migrație. „Unii călătoresc și trăiesc, de asemenea, o parte din timp în Europa de Est. Alții au fugit de sărăcie. Acest grup este legat de Gent și merită o soluție structurală”.
Român, acuzat de răpire şi jaf armat în Belgia, reţinut de poliţişti la ieşirea din închisoare
În 2020, orașul a încercat să facă acest lucru. Oamenilor care locuiau în barăci sau rulote în condiții precare li s-a oferit un adăpost. În colaborare cu Caritas Vlaanderen, aceștia au primit îndrumare în domeniul muncii și educației. Ceva similar nu este prevăzut pentru oamenii care au căutat acum refugiu în Nieuw Gent.
„A fost un proiect temporar”, spune Dierckens. „Nu am tolerat nicio tabără nouă de atunci. De îndată ce apare undeva un cort, luăm măsuri. Dacă în clădirile aflate în proprietatea primăriei sunt squatteri, mergem imediat în instanță. Îi sfătuim pe ceilalți proprietari să facă același lucru”.
SURSA FOTO: captură video hln.be
Debruyne pune la îndoială această metodă de lucru. „Din punct de vedere electoral, se subliniază mereu cât de strict este orașul. Ei arată lumii exterioare că se iau măsuri ferme, dar între timp cred că știu destul de bine că această abordare nu funcționează. Se transformă doar într-un joc de-a șoarecele și pisica, pentru că pentru fiecare tabără care dispare, se întoarce una nouă”.
Potrivit cercetătorului, este mai bine să lucrezi la o relație bună. „Cu cât există mai multă încredere, cu atât se obțin mai multe rezultate. Squatterii sunt destul de deschiși către o situație de viață mai stabilă. Așa că asigurați-vă că aveți o infrastructură permanentă de adăpost temporar. Oamenii pot rămâne acolo până când au un loc permanent unde să locuiască. Pe termen lung, acest lucru va da roade, pentru că atunci acest grup ne va sprijini statul bunăstării”.
Aceasta poate fi și o soluție pentru copiii lor, deoarece în prezent există un număr de minori în apartamentul din Nieuw Gent. „Am văzut chiar eu”, confirmă purtătorul de cuvânt al primarului De Clercq. „Așadar, facem apel la responsabilitatea părinților. Ei trebuie să se întrebe unde este viitorul lor și al copiilor lor”.
„Nu cred că acest comentariu face o mare impresie”, răspunde Debruyne. „Aceștia sunt cetățeni ai Uniunii Europene și deci pot fi aici. O întoarcere voluntară este una dintre posibilități, dar asta necesită o relație de încredere construită cu grijă”.
În acest sens, Debruyne își pune speranțele în profesioniștii din domeniul social din Gent. „Acești organizatori au cunoștințe unice despre comunitatea românească și slovacă. Abilitățile și dedicarea lor fac mai mult decât discuțiile dure ale consiliului orașului”.
-----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News